Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2399.5
  • BIST
    10236.62
  • BTC
    61929.91$

Tüm İslam aleminin Kurban Bayramını kutluyorum

15 Haziran 2023, Perşembe 00:00

Küçük büyük tüm aile bireylerinin bir araya geldiği sevgi ve muhabbetin bol olduğu bayram günleri kalabalık sofralar kurulmakta, kurban etleriyle hazırlanan şahane yemekler ve bayram tatlıları sofralarda yerini almaktadır
Hal böyle iken sevgili okurlarım bayramın tadını elbette çıkaralım ancak şişkinlik, hazımsızlık ve bayram dönüşü kilo artışı yaşamadan bayramın tadını kaçırmadan beslenmemizi nasıl kontrol edeceğimizden bahsedeceğim
Güne mutlaka yağsız peynir, domates, salatalık ve yeşilliğin yer aldığı hafif bir kahvaltı ile başlayalım.
Günde 3 litre suyumuzu tüketmeyi ihmal etmeyelim
Kadınlarda günlük et tüketimi 120 gram erkeklerde 150 gramı geçmemesi kalp damar sağlığının korunması için önemlidir
Öğle ve Akşam yemeklerimize eti sebze ile pişirerek günlük posa, vitamin ve mineral alımına katkı sağlamaktadır
Tabaklarımızın1/2 ‘si salata 1/4'ü fırında pişirilmiş veya haşlanmış sebze, 1/4 ü et olacak şekilde tabak örüntüsü planlanmalıdır.
Bol bol lezzetli, şerbetli tatlılar hazırlanacak bu bayramda da  bizler de elbette tüketeceğiz ama porsiyon kontrolüne dikkat edeceğiz
Misafirlikte ikram edilen her şeyi tüketmemeye özen göstermeliyiz
İkramlık olarak Maden suyu, ayran, ev yapımı limonata gibi içecekleri tercih etmeliyiz. Gelen misafirlerimize yemeleri konusunda ısrar etmemeliyiz
Şerbetli tatlılara alternatif olarak sütlü tatlılar ve dondurmayı tercihlerimizde kullanırsak bayram dönüşü kilolarımızın korunmasına katkı sağlamış oluruz
Gün içerisinde aktif olmaya, yarım saat kadar yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir

Gün içerisine sağlıklı beslenmenin sağlanmasını konuştuk etlerle alakalı merak edilen birkaç konudan da sizlere bahsedeyim
Etlerimizi sabah kestiğimiz gibi kavurma yapıp tüketmek bağırsak şikayetlerine neden olabilmekte bu nedenle 12-24 saat aralığında buzdolabı sıcaklığında dinlendirildikten sonra tüketilmelidir
Etler küçük poşetlere ayırarak buzluk bölmesinde saklanmalıdır. Aksi takdirde büyük parça etlerin çözünüp tekrar dondurulması mikrobiyolojik yükü artıracağından besin zehirlenmelerine neden olmaktadır
Gıda güvenliği açısından etleri buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda ise 3-4 ay kadar saklayabiliriz

Etleri mangalda pişireceksek alevin kor haline gelmesini bekledikten sonra pişirmeye ve et-mangal arası mesafenin 10-15 cm kadar olmasına özen gösterilmelidir.

Etler protein, demir çinko, B1,B6,B12den zengin olup vitamin ve mineral değerini kaybetmemesi için sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmelidir. Haşlama, fırında ve ızgara yöntemi ile pişirme uygun pişirme yöntemlerindendir

Bu haftaki yazımı sonlandırmadan önce sizlere bir tarif vereyim
Eğer ki bayramda  tatlıları etleri fazla kaçırdık ve hazımsızlık problemi yaşıyorsak aksam 1 tatlı kasığı rezene, 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kimyonu sıcak suda demleyip içersek şişkinlik şikayetimiz hafifleyecektir.
Sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.