Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.6
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59822$

TEŞKİLATLAR

02 Haziran 2023, Cuma 00:02

Parti, aday, teşkilat üçlemesi her seviyedeki seçimlerin sonuçlarına doğrudan etki eden üç önemli faktör.

14-28 Mayıs 2023 seçimlerinde bu görüldü. Parti, aday, teşkilat kimi partilere kazandırırken, kimi partilere de kazandırmadı.

Bu yazıda seçimlere katılan partilerin teşkilatlarına bakacağız. Baştan söylemişi olalım ki, herhangi bir parti teşkilatına  güzelleme  ya da haksızlık yapacak değiliz. Görülenleri, bir yerde de gerçekleri yazacağız

Başlıyoruz.

Cumhur İttifakının bileşenlerinden Ak Parti ve MHP teşkilatları iyi organize oldular. Birlikte hareket ettiler. Bu iki partinin zirvesindeki samimiyet, karşılıklı güven ve katıksız bağlılık burada görüldü. Bunun neticesinde en başta bazı çevrelerce baraj altı hikayeleri yazılan MHP, iki milletvekili çıkarttı.

Büyük ortak Ak Parti 9 milletvekili çıkarttı.

28 Mayıs’ta gerçekleşen 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yüzde 75 oranında oy aldılar.

Bu sonuçların elde edilmesinde parti ve aday/adaylar kadar teşkilatlarda önemli etken oldu, birlikte kazandılar.

Cumhur İttifakının lokomotifi Ak Parti’nin il teşkilatının çalışmalarına özel bir paragraf açtıktan sonra, seçimlere katlan partilere bakacağız.

İnanılmaz çalıştılar. İl Başkanı, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, ilçe yönetim kurulu üyeleri,  kadın kolları üyeleri, gençlik kolları üyeleri  çalışmak ne, kampanya süresince savaştılar. Her bir üye, ayrı ve başlı başına bir teşkilat gibiydi. Tüm fiziki ve teknik imkanlar sahaya sürüldü. Sosyal medya aracılığıyla saat başı yeni mesajlar verildi.

Ak Parti il başkanlığı yine partili gönüllerini aktif ve etkin bir şekilde sahada değerlendirdi. Konut ve iş yerlerinde kapıdan sohbetler yapılarak, broşürler dağıtıldı.

Ak Parti teşkilatları gündüzle geceyi birleştirdi.

Kazanacaklarından emin oldukları halde Ak Parti teşkilatları her iki seçimde de, örneği olmayan bir çalışma performansı sergiledi.

Olağanüstü çalıştılar, iyi kazandılar.

Bu arada milletvekili adaylarının ve belediye başkanlarının seçim çalışmaları ayrı bir konu. Yineleyelim yazının konusu , parti teşkilatları.

MİLLET İTTİFAKININ PARTİ TEŞKİLATLARI

CHP ile başlamak gerekiyor haliyle, Millet İttifakı kapsamında yer alan partilerin il teşkilatlarının performanslarını yazarken.

Bir soru..

Seçimlerde CHP il, ilçe teşkilatları sahada görüldü mü? Biz görmedik de, “Ben gördüm, biz gördük” diyene de rastlamadık pek.

CHP teşkilatları kayıplardaydı. Kendisinin emekli bir memur olduğunu öğrendiğimiz atanmış il başkanının seçimler boyunca  sahada etkili olması beklenmiyordu zaten.

Esasen seçim sonuçları CHP il teşkilatlarının performanslarını göstermesi bakımından önemli. Konya’da  CHP, Gelecek, Deva, Saadet, Demokrat Parti ,5 parti halinde seçim işbirliği yaptılar. Bu beş partinin çıkardığı milletvekili sayısı 2. CHP öncülüğündeki 5 parti birlikte 2 milletvekili çıkartabildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine İyi Partinin de katılmasıyla 6 parti il teşkilatı olarak yüzde 24 oy alabildiler.

Millet İttifakının 2. Büyük partisi olan İyi Partiye de bakalım.

İyi parti il teşkilatı kamuoyunu inanılmaz ölçülerde şaşırttı. Yarışmanın en zayıf partisi oldular. Partililer seçim öncesine kadar “En az 3-4” derken, 1’de kaldılar.  İyi Partililer eskisiyle/yenisiyle teşkilat mensupları olarak seçim sebebiyle de olsa bir araya gelemediler. Aralarındaki uyuşmazlığı da çözüm bulamadılar.

Millet İttifakının öteki partileri.

Gelecek Partisi il teşkilatı kendisinden bekleneni veremedi.

Deva Partisi İl teşkilatı arandığı halde bir türlü bulunamayan teşkilat oldu.

Saadet Partisi il teşkilatı sahada görülmedi, kayıplardaydı.

Demokrat Parti İl Teşkilatı var mı, yok mu bunu hiçbir zaman öğrenemedik.

Yeniden Refah Partisi İl Teşkilatı. Parti teşkilatları performans göstermiş olmalı ki; bir ay çalıştıkları halde 1 milletvekili çıkarttılar.

YRP’nin gönüllüleri seçim sahasında görüldü. Erbakan hocanın siyasi mirasçıları, emanet bildikleri mahdum Erbakan’a kazandırmak için çok çalıştı. Gönüllü kadınlar, partili gençler konut ve işyerlerinde kapıları çalarak davaların anlattılar, broşürler  dağıttılar. Çalıştılar ve hiç beklenmediği halde , 1’de milletvekili çıkarttılar.

Teşkilatlar böyle çalıştı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.