Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2393.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62028.3$

Su Tüketiminin Önemi

24 Şubat 2023, Cuma 00:02

Merhabalar
Sevgili Konya Postası Ailem
Bugünkü yazımda su tüketimi ve böbrek fonksiyonları ilişkisinden bahsedeceğim
Vücudumuzun %65 i sudan meydana gelmekte olup hücre fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, metabolizma faaliyetlerinin sürdürülmesinde, organların korunmasında, vücudun nemli kalmasında, besinlerin sindirim faaliyetlerinde, vücuttaki ödemlerin ve toksin bileşenlerin atılmasında su büyük önem taşır.
Vücutta sıvı kaybının önüne geçilebilmesi için günlük sıvı alımının sıvı kaybına denk olması gerekir.
Sıvı alımı yetersizliğine bağlı vücutta halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi unutkanlık, taşikardi, böbreklerde ağrı vb. meydana gelir ve bireyin hayat kalitesi düşer.
Bu nedenler günlük olarak bireyin 0.033×vücut ağırlığı(kg)=litre cinsinden minimum günlük sıvı alımı olması gerekir
Su kaybı günlük sıvı alımı yetersizliğine bağlı olabileceği gibi ishal, kusma, terleme gibi nedenlere bağlı olarak da meydana gelebilir.
Su sayesinde damarlar içerisinde besin ve oksijen taşınımı sağlanır. Susuzluk geliştiğinde böbrek ve diğer organların beslenmesinde aksaklıklar görülür.
Uzun süre susuzlukta böbrek fonksiyonları bozulur.
Özellikler spor faaliyetlerinde, sıcak havalarda, ishal kusma olduğu durumlarda su gereksinimi artacağı için daha çok su tüketilmelidir.
Uzun süre susuzluk durumunda kanda zehirli maddeler ve kas kaybına bağlı ortaya çıkan myoglobin miktarı yükselir. Böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonları meydana gelebilir
Sıvı tüketiminin yeterlilik düzeyini kontrol edebilmenin yolu idrar renginizdir. İdrar rengi açık sarı renk ise sıvı tüketimi yeterlidir. İdrar rengi koyulaştıkça sıvı tüketiminin yetersiz olduğu anlaşılır.
Yaşam kalitesi yüksek bir ömür sürmeniz için bol bol sıvı tüketin tavsiyesi ile sağlıklı bir hafta geçirmenizi dilerim

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.