Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2398.1
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59798.26$

SİYASETİN DOĞASINA UYGUN

06 Aralık 2023, Çarşamba 00:01
İyi Parti önümüzdeki yerel seçimlerde ittifaka sıcak bakmadıklarını ve 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini  ilk açıklayan parti oldu.
Yerel seçimlerde şayet genel seçimlerinde olduğu gibi ittifak yapılmış olsa, bu ittifak CHP’nin işine  yarayacak muhtemelen de İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını CHP’li adaylar “güle oynaya” kazanabileceklerdi. İyi Parti verdiği tarihi kararla sadece bu iki şehirde değil, 81 ilde tüm hesapları bozan parti oldu.
CHP’nin yeni genel başkanı  Özgür Özel’in acemice “can havliyle” yaptığı son dakika “seçim işbirliği” hamlesi , İyi Parti cephesinde kabul görmedi. Görmeyeceği baştan belliydi esasen ama gene de şansını zorlamış oldu CHP, belki olur umuduyla ama olmadı. İttifak yerine, seçim işbirliği önerisi kabul görmedi. Özgür Özel’de CHP’nin yeni genel başkanı olarak ilk siyasi hamlesinde sınıfta kaldı.
İyi Parti her seçim döneminde farklı seçim stratejileri ile dikkat çeken bir parti. Partinin köklerine aykırı bir biçimde, CHP ile” omuz omuza” olması da çok yadırganmış ve eleştirilmişti. İyi Parti’nin 81 ilde, kendi adaylarıyla seçimlere girme kararında bugüne kadar yapılan eleştiriler önemeli bir faktör olmalı. Daha önemlisi başka tesirli sebeplerde söz konusu olmalı. Parti içinden ve parti dışından.
Tarihinde en tutarlı seçim kararını veren İyi Parti il belediye başkanlıklarını kazanır mı?
İyi Partinin il belediye başkanlıklarından en azından bir kaçını kazanmasının bugün için ihtimal dahilinde olduğu söylenemez.
İyi Partinin il belediye başkanlıklarından birini ya da birkaçını kazanabilmesi için o il çevresinde başka bir partinin, güç desteği gerekiyor. İyi Partinin güçlü olduğu illerden birisinde, başka bir parti aday çıkartmasın ki İyi Partinin o ilde şansı olsun. Bu olur mu? Yerel seçimlere  ittifaksız “Hür ve müstakil” gireceklerini açıklayan parti buna yanaşır mı?  Neye olmasın ki? Yanaşır. Siyasetin doğasında olan işler bunlar. Sonra İyi Parti açısından yerel seçimler “hayat memat” meselesi.
Bazı büyük illerde, büyük ilçe belediye başkanlıklarının bir şekilde İyi Partiye bırakılması da söz konusu olabilir.
Peki CHP ile seçim işbirliğine kapıları kapatan İyi Partinin bu kararı kimin işine yarar?
Şüphesiz ki Cumhur İttifakı’nın işine yarayacaktır.
Ak Partinin işine yarayacaktır.
İstanbul ve Ankara başta olmak üzere CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlıklarında ibrenin Cumhur İttifakının göstereceği adaylar lehine dönmeye başladığı düşünülebilir.
İyi Parti, yerel seçimlerin belirleyici partisi olmayı başardı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.