Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2402.4
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62733.12$

ŞİVLİLİK ÇOCUKLARDA ŞENLİK

24 Mart 2018, Cumartesi 14:53

22 Mart Regaip Kandili mübarek gün gönüllerin bol imanlı, dillerin bol dualı olduğu günlerden bir gün. Gönlümüz ister hep böyle olalım ama maalesef dünya telaşı diye kaptırıp gidiyoruz kendimizi. Manevi değerleri maddi olanlarla değişiyoruz.

Allah bu mübarek günde tüm insanoğlunun azına çoğuna, iyisine kötüsüne, sağlığına sıhhatine kul olarak ihtiyacı olan her şeye denklik nasip edip dualarının kabulünü görmeyi nasip eder inşallah.

Kandili Konya’da farklılaştıran bir olayda fener alayı ve şivlilik’tir. Konya’da diyorum çünkü başka bir yerde yok. Çocukların akşamdan sokaklara çıkıp ellerinde fenerlerle gezmesi ya da koca koca araba lastiklerinin alev alev yakılması, ateş üstünden sırayla ataması anne babaların sıkı tembihi ateşe yaklaşma diyişi ama yine de çocukların söz dinlemeden eğlenmeye devam etmeleri. Hatta külkedisinin on ikiyi beklemesi gibi anne babalarda on ikiyi bekler o cıvıl cıvıl çocuk seslerinin arasında saat on iki oldu hadi artık evlere diye bilmek için. Aslına bakılırsa çok işe de yaramaz bu saat 12 oldu sözü. Çünkü senede bir gündür ve çocuklar keyfini çıkarmak için koca bir yıl beklemiştir.

Feneralayı’nın sabahı da ayrı bir şenlik. Tüm evler almıştır kutu kutu şekeri çikolatayı ve o meşhur gofretleri. Çünkü akşama kadar ellerinde poşetlerle azlı çoklu koloniler halinde çocuk akımı her evin ziline basarak şivlilik diye bağırarak ve şeker toplayacak az çok, iyi kötü ayırt etmeksizin her ev çocukları sevindirir Konya’da.

Başka şehirde yaşayan arkadaşlarla bahsediyoruz çok şaşırıyorlar. Bende şaşırıyorum böyle bir eğlence böyle bir birliktelik sadece Konya’da mı diye. Konya olarak biz bir farklıyız gerçekten, durup bir düşünüyorum da tüm Müslüman alemi’nin mübarek olarak kabul ettiği bir gün var bol bol ibadet edilen yardımlaşılan bir gün ve bu gün sadece Konya’da çocuklara’da hitap ediyor. Koca şehirde ki tüm çocuklar mutlu ve eğlenceli geçiriyor bu günü.

Poşet poşet şeker çikolata topluyorlar. Karşılıksız islemeyi öğreniyorlar en önemlisi de mübarek günü bir yıl sonra da iple çekerek bekliyorlar. Dini poşet poşet tatlılıkla öğreniyorlar.

Konya bir farklı dedim ya Konya Mevlana şehri Konya çocuklara şivlilik’te şenlik şehri. Konya Konya’ya yakışan gibi…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.