Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61481.42$

ŞİFA AYI RAMAZAN

23 Nisan 2021, Cuma 10:17

Ramazan şifa ayıdır. On bir ayın sultanı Ramazan ayında yapılan ibadetler, tutulan farz oruçlar, kılınan beş vakit namaz ve teravih namazı, verilen zekat, öşür, fıtır sadakaları ve Kur’an-ı Kerim bütün maddi ve manevi hastalıklarımıza şifadır.

Oruç şifadır. Maddi ve manevi hastalıklarımızı tedavi eder. Sevgili Peygamberimiz (sav)’in “Oruç tutun, sıhhat bulun” buyurduğu nakledilir(Heysemi, Mecmau’z-Zevâid, 5/ 585).

Namaz şifadır. Namaz insanın bedenine ve ruhuna şifadır. Özellikle insanı bütün kötülüklerden korur. Yüce Allah namazın bu koruyucu ve iyileştirici etkisi hakkında “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor. (Ankebut, 29/45) buyurmuştur.

Zekat, öşür, fıtır sadakası ve infak şifadır. “Zengini cimrilik hastalığından, aşırı mal hırsından kurtarır; ona cömertlik ve kendi alın terinden bir pay verebilme, verilen nimete yine kendi cinsinden şükretme hasleti kazandırır.” (Mehmet Erkal, Zekat, DİA, c. 44, s. 207).

Kur’an da şifadır. Kur’an’ın şifa olması ne demektir? Maddi ve manevi-kalbi hastalıklarımıza, dünya ve ahiret hayatımıza şifa olması anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’de şifa kavramının geçtiği altı ayet-i kerime bulunmaktadır. Bu ayetlere şifa ayetleri denmektedir. Bunlardan üçü bizzat Kur’an’ın kendisinin şifa olduğunu bildirmektedir:

1-Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere (kalplerdeki dertlere) bir şifâ ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet (olan Kur'an) geldi. (Yûnus, 10/57),

2-“Biz, Kur’ân’dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, mü’minler için şifâ ve rahmettir…” (İsrâ, 17/82),

3-"De ki: O, (Kur’ân) inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifâdır…” (Fussılet, 41/44),

4-“Allah, mümin bir topluluğun kalplerine şifa verir/gönüllerini ferahlatır!” (et-Tevbe, 9/14),

5-“…Onların (arıların) karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır…” (Nahl, 16/69),

6-Hz. İbrahim (a.s.) “Hastalandığım zaman bana şifâ veren O’dur.” (Şuarâ, 26/80)diye dua etmiştir. Ayrıca on sekiz yıl ağır bir hastalıkla imtihan edilen Eyyüb (a.s.) da rabbine, “Bu dert bana dokundu, sen merhametlilerin en merhametlisisin”(Enbiyâ 21/83-84)diye niyaz etmiş, bunun üzerine Allah da onun duasını kabul ederek başına gelen felâketi kaldırmış, kendi tarafından bir rahmet ve ibadet edenler için bir ibret olmak üzere ona ailesini ve onlarla beraber bir mislini vermiştir (Ömer Faruk Harman, Eyyub, DİA,  c. 12, s. 16).

Diğer açıklama ise şöyledir: “Kulumuz Eyyûb’u da an. O rabbine, şeytan gerçekten bana bir yorgunluk ve eziyet verdi, diye seslenmişti…Gerçekten biz onu sabreden bir kul bulmuştuk. Ne güzel kuldu o! Daima Allah’a yönelirdi” (Sâd 38/41-44).Bu âyete göre, Hz. Eyyub, hastalığı için -her şey Allah’tan olduğu halde- şeytandan demesi, onun Allah’a karşı edebi ile açıklanmıştır. (Hamdi Döndüren, Kur’an Meali).

Burada şifa niyetiyle Kur’an okumak ve okutmak caiz midir diye bir soru sorulabilir. Din İşleri Yüksek Kurulu bu soruya şöyle cevap vermiştir:

 

“Kişinin maddi, manevi ve ruhi rahatsızlıklardan kurtulması için tıbbi tedavi yöntemlerine başvurması temel ilkedir. Bunun yanında Allah Teala’ya dua etmesi de uygun olur. Şüphesiz Kur’an müminler için şifa ve rahmettir (İsrâ, 17/82). Dolayısıyla gerek Kur’an-ı Kerim’de gerekse hadis-i şeriflerde yer alan dualar ve sureler, belirli sayılarla sınırlanmayarak okunabilir. Bu okumaya rukye denir. Sahabenin rukye olarak Fâtiha suresini okuduğu ve Resûlullah’ın da bunu onayladığı bilinmektedir (Buhârî, Fedâilü’l-Kur’an 9).

“Hz. Peygamber (s.a.s.), hasta olan akrabalarının üzerine okuyarak şöyle derdi: “Ey Allah’ım, ey insanların Rabbi, şu hastalığı gider, şifa ver, şifa veren Sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Hastalığı ortadan kaldıracak bir şifa ver.” (İbn Mâce, Tıb, 35, 36).

Hasta olan kimse, ihtiyarlık ve ölüm dışında her hastalığın mutlaka bir çaresi olduğunun bilinciyle uzman hekimlere müracaat ederek tedavi yollarını aramalı, bunun yanında Yüce Allah’a sığınıp şifa vermesi için dua etmelidir. Bu maksatla bazı âlimler Kur’an-ı Kerim’den şifa konulu âyetlerin okunmasını tavsiye etmişlerdir” (https://kurul.diyanet.gov.tr).

O halde bu mübarek şifa ayında ve duaların kabul edildiği ramazanda hastalarımızın şifaya kavuşması ve maddi ve manevi hastalıklarımızdan arınmamız için Kur’an’ı özellikle şifa ayetlerini çok okuyalım ve dua edelim. Hayırlı ramazanlar dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.