Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2403.2
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    62841.75$

Sıcak hava ile imtihan

25 Temmuz 2023, Salı 00:35

Uzmanlar uyarıyor, gün içerisinde mecbur olmadıkça sokağa çıkmayın. Birde ekliyorlar, özellikle yaşlılar ve çocuklar. Peki bu uyarıyı kaç kişi dikkate alıyor dersiniz? Bana göre kimsenin ciddiye aldığı yok. Özellikle kadınların bu durumdan (sıcak havadan) çokta rahatsız olduklarını söyleyemeyiz. Günün her saati çarşı Pazar dolup taşıyor. Evden çıkalım havanın sıcak soğuk olması bizler için önemli değil deyip, meydan okuyorlar gibi geliyor.

***

Hadi kadınları anladık çene ve alışveriş tutkusu onları evde alıkoymaya yetmiyor. Peki, ihtiyarlara ne demeli. Camiden eve evden camiye gitmelerini beklediğimiz ihtiyarlarımız da sokaklarda. Ya çok sıcak yok, uzmanların söylediğinin tersine yada gerçekten dayanıklı bir bünyeye sahipler.

Hadi çocukları belki de durduramazsınız. Söz dinlemezler kapıyı kilitlesen bacadan çıkarlar. Saydığımız cinsiyet ve yaş ortalamasında en çok çocuklara hak verebiliriz. Belki de…

***

Bütün bunların yanında güneşin altında çalışmak zorunda olanlar var. Ekmek parası peşindeler. Belediyelerin park ve bahçelerinde çalışan insanlar. Sokakta satış yapmak zorunda olanlar. Bunların işleri zor olduğu kadar sıcak ile birlikte daha zorlaşan bir ortam…

Çalışmak zorundalar. Toplumun daha rahat ve konforlu yaşaması için temiz bir ortam, kurumamış yeşilliklerin bakımı için zorunlu olan bu mesleğin yanında bir de 60 derece sıcakta çalışmak zorunda olanlar var. Onlarda dönerci ustaları, fırıncılar.

***

Güneşin yaktığı yetmezmiş gibi birde ateşin önünde beklemek zorundalar. Elimize aldığımız döneri, belki biraz soğusun diye beklediğimiz olur. Fakat bunu o sıcaktan daha sıcak bir ortamda pişiden ustalara ne demeliyiz. Ekmek fırınlarında sıcak altında çalışan insanların toplum için birde odun ateşi altında çalışıyor olması belki de bizlerin hiçbir zaman umursamayacağı bir durum.

***

Birde sıcak havada dışarı çıkmasınlar dile neredeyse yalvardığın ama inadına dışarı çıkmak isteyenler var. Onların zeka seviyeleri geri olduğu için gölgede dur demenin ne anlama geldiğini idrak edemezler. Kuş beyinliler… Bak sen kuş beyinliler deyince aklıma geldi…

****

Günün 24 saati karşımıza çıkan sessiz canlılar var. Hayvanlar. Konuşamazlar, susadıklarını ifade edemezler. Elimizden geldiğince bunlara sahip çıkmamız gerekir. Köşe başlarımıza bu hayvanların kolayca ulaşabilecekleri yerlere bir kap su koyabiliriz. Yemek artıklarımızı da bırakabiliriz. Kedi, köpek ve kuşlar için yapacağımız bu nazik davranış belki de ahretinizi kurtaracaktır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.