Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

SEVGİNİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

29 Kasım 2022, Salı 00:00

Herkesin içinde bir yerde mutlaka çiçekler açan bir yanı vardır. Kaktüslerin çiçek açtığı bir dünyada, dikenlere bile sevgi gösterdiğimiz zaman çiçekler açtırabiliriz. Yeter ki sevgimizi verelim… Sevgi en çiçek açmaz dediğimiz insanlara bile çiçekler açtırabilir.

Memnuniyetsiz, her durumda mutsuz, kurban edilmişlik hissinin verdiği doyumsuz ruhlar bir yanda, etrafına karşı onaylanma ihtiyacı için maskeli mutlular diğer yanda… her iki durumda oldukça zorlayıcı, yıpratıcıdır. En önemlisi de kendisine olan sevgi eksikliğinden kaynaklıdır.

Kendisini sevmeyen birisinin bir başkasına sevgi gösterebilmesi ne kadar mümkün olabilir ki? Ya da hayatından mutsuz ama etrafına mutluymuş gibi gösteren birisi gerçek mutluluğu nasıl yakalayabilir ki?

Yüzleşmek, kabullenmek ve çözüm üretmek… konunun kilit noktası bunlar. Mutlu olmayı istiyorsak eğer önce içinde bulunduğumuz durumu inkâr etmeden, başkalarının bizi nasıl gördüğüne değil de kendimizi nasıl gördüğümüze odaklanarak yaşamalıyız. Her zaman söylüyorum bakış açımız değişmediği sürece değişim oldukça zor olur.

‘Herkes beni sevsin, taktir etsin’ diye düşünen birisi bilinçaltında onaylanma/kabul görme ihtiyacı hisseder.

Her şeyden şikâyet eden, memnuniyetsiz kişi bilinçaltında kendisine olan sevgisizliği yatar.

Tüm bu davranışların altında yatan sebeplerle yüzleşip, kabullenip farkındalık geliştirmediğimiz sürece mutluluğa ulaşmak oldukça zor bir hal alır. Kendi olumsuz taraflarımızı kabul etmek, yanlışlarımızla doğrularımızla bir bütün olduğumuzu unutmadan, önce kendimizi sevmekle başlar mutluluğun ilk adımı. ‘Başkaları ne der?’ ‘Herkes beni dört dörtlük bilsin’ diyen insanlar sadece menekşe kokusunda mutluluk aramaya çalışmaktan öteye geçemez. Menekşelerin kokusuz olduğunu göz önünde bulundurursak mutluluk bu tür kişiler için oldukça uzak olur.

İş hayatımızda, sosyal ilişkilerimizde, mutsuzluk için küçük bahaneleri bir kenara bırakın, maskelenmiş sahte mutlulukların taktir görmesi için çabalamaktan vazgeçin… bir menekşe kokusunda mutluluk aramayın, mutluluk kendi içimizde…

Ruh sağlığımız en değerli varlığımız, sağlıcakla kalın

Uzman Klinik Psikolog Özge Şahin

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.