Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2394.7
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62687.62$

RAMAZAN VE ORUÇ

23 Mayıs 2018, Çarşamba 07:56

On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Bizi bu mübarek aya ulaştıran Allah Teala'ya sonsuz hamdü senalar ve şükürler olsun. Bu ayda farz oruçlarımızı tutmamızın önemi çok büyüktür. Allah Teala, Kur'an-ı Kerim'de ramazan ayı ve oruç ibadeti ile ilgili olarak şöyle buyurur: "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar, onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kazâ etsin. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir." (Bakara, 2/185).

"Ey iman edenler! Oruç, sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir. Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa, (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde tutar. (İhtiyarlık veya iyileşme umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mâzereti olup da) oruç tutmaya gücü yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak fidyeyi arttırırsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır." (Bakara, 2/185). Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, günlük en az fidye miktarını 19 TL olarak belirlemiştir.

Sevgili Peygamber Efendimiz (sav) de farz orucun fazileti ve sevabı ile ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır:

Aziz ve celîl olan Allah (kudsi hadiste) "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur. Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin. Muhammed'in canı kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır." (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163).

Allah Teâlâ yine (kudsi hadiste) buyurur ki: "Oruçlu kişi yemesini, içmesini, cinsî arzusunu benim rızâm için terk eder. Oruç, doğrudan doğruya benim rızâm için yapılan bir ibadettir. Her iyiliğin karşılığı on misli sevap olduğu halde, orucun mükâfatını ben vereceğim." (Buhârî, Savm 3).

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Allah yolunda çift sadaka veren kimse, cennetin muhtelif kapılarından, ‘Ey Allah'ın (sevgili) kulu! Burada hayır ve bereket vardır’, diye çağırılır. Sürekli namaz kılanlar namaz kapısından, mücahidler cihad kapısından, oruçlular reyyân kapısından, sadaka vermeyi sevenler de sadaka kapısından (cennete girmeye) davet edilirler." (Buhârî, Savm 4; Müslim, Zekât 85) "Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar."(Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167) "Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 28, Savm 6; Müslim, Sıyâm 203).

Oruç tutarken bütün günahlardan özellikle yalandan sakınmak gerekir. Yine Sevgili Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terk etmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez."(Buhârî, Savm 8, Edeb 51).

Oruç tutan kimselere imkanlarımız ölçüsünde iftar yemeği vermenin sevabını da Peygamber Efendimiz (sav) şöyle açıklar: "Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez."(Tirmizî, Savm 82).

Allah hepimizin namazlarını, oruçlarını, zekat ve sadakalarımızı ve tüm ibadetlerimizi kabul eylesin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.