Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2401.3
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    62436.42$

Ramazan ayında mutlaka dikkatli olmayız

01 Mayıs 2020, Cuma 09:29

Sevgili okurlarım bu hafta ki köşe yazımda Ramazan ayı içerisinde yapılması gerekenler konusunda bilgiler aktarmak istedim

Ramazanda Sindirim Sorunu Yaşamayın!

Ramazan ayında uzun süre açlık sonrası kontrolsüz besin alımı sindirim şikayetlerini, çeşitli mide sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Ülser ya da gastriti olan hastalar bu durumdan daha fazla etkilenebiliyor o yüzden oruç tutmaya başlamadan önce bir uzmana danışmalarında fayda var.

Özellikle hazımsızlık sorununa sebep olan bazı davranışlarımız bulunmakta kısaca onlara değineceğim.

Çok miktarda ve hızlı yemek hazımsızla yol açıyor.

Gün boyu aç kaldığınız için haliyle sindirim sisteminin hareketleri de zayıflıyor bunun devamında iftarda hızlı ve fazla miktarda yemek yemek karında şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açabiliyor. Bundan dolayı besinleri çok çiğneyerek yavaş tüketmek gerekmektedir.

İftar ve sahurda yemeklere aşırı yüklenmeyin.

 

İftarda özellikle yemeye başlamadan önce bir bardak su içilmeli ve ardından bir kase çorba içilerek mutlaka ara verilmelidir. Bu sürede ibadet yapabilirsiniz ya da evde birkaç tur yürüyebilirsiniz. Sonrasında salata ve yoğurt ile ana yemeğinizi yiyerek daha çabuk doygunluğu ulaştığınızı hissedeceksiniz. Sahurda da yine midenize yüklenmemek adına yağlı tencere yemekleri yerine kahvaltı tercih etmeniz doğru bir tercih olacaktır.

Geç saatlerde yüksek kalori almayın.

Oruç tuttuğumuz süre zarfından vücudun metabolizması yavaşlayabilir ve gün boyu yemek yemeyip en hareketsiz kaldığınız akşam saatlerinde fazla miktarda besin tüketecek olursanız kilo alabilirsiniz.

Aman dikkat: Tuz ve Şeker

Bu ikili ciddi manada hayatımızın olumlu gidişatına değiştirebilme etkisine sahip. Böbreklerimiz olumsuz anlamda etkilenebilir, tansiyon normal aralığının dışına çıkabilir. Fazla basit şeker tüketimi kan şekerini hızlı yükseltip öğün sonrası sizi acıktırabilir. O yüzden miktarlar konusunda dikkatli olunuz. Günlük alabileceğiniz toplam tuz miktarı 1 tatlı kaşığı, basit şekerden gelecek olan enerji de toplam aldığınız enerjinin ’unu geçmemelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.