Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.3
  • BIST
    10218.44
  • BTC
    61181.85$

“ORTAYA KARIŞIK” ŞEHİR HAYATINDAN

19 Haziran 2023, Pazartesi 00:00

Bir deyimdir, “ortaya karışık” Farklı anlamları olmakla beraber bizim ülkemizde bu deyim daha çok bir yemek ifadesi olarak kullanılır.

Ünlü deyimi bugün bizde farklı anlamlarda kullanacağız.

“Ortaya karışık” şehrin cadde ve sokaklarında “Şeytanın gör” demesine gerek olmaksızın apaçık görülenleri yazacağız, ara başlıklar altında.

AÇIK GÖBEK MODASI

Son birkaç yılda zirve yapan bir moda türü.  Kendisine uygun bulan orta yaş kadınlarda da görülen bir moda. Fakat daha çok  genç kızlar tarafından tercih edilen, umuma açık yerlerde değerlendirilen bir kıyafet biçimi. Genç kızlar kış aylarında bile bu modadan vaz geçmemişti.  Bütün ülkede olduğu gibi yaşadığımız şehirde de  yaz aylarıyla birlikte patlama yaşandı açık göbekli kıyafet tercihinde. Giderek de yaygınlaşıyor üstelik  daha çok açarak ve açılarak.

Omuzla göbek arasında kapalı kalan kısım, karış mesafesine kadar düştü. Tenler, önden arkadan olabildiğinde açıkta. Öte yandan etek boyları da kısıldıkça kısaldı. Eskinin mini etekleri falan kalmadı şimdi mininin, minisi var umuma açık alanlarda.

ŞEHİRDE TRAFİK

Şehirde trafik komedi. Yollar yeterli  değil ve sürücüler kuralsız. Sürücüler için hız limiti, yok hükmünde.  Sürücüler yasa ve kurallara inat trafiğin yoğun olduğu caddelerde yarış yaparcasına araç kullanıyor. Üç şeritli yollar yarış pisti gibi. Sinyal çok az kullanılıyor. Önde giden bir araç hem sol hem de sağ tarafından büyük bir hızla geçiliyor. Bu durum trafikte önemli bir tehlike arz ediyor, manzarayı gören gözler için. Trafik ekiplerinin önceden tanımlanan uygulamaları  artık hiçbir anlam ifade etmiyor. Daha sık ve günün her saatinde bu uygulamalar yapılmalı. Öte yandan  fiziki uygulamaların yanı sıra teknoloji kullanılarak de uygulamalar yapılmalı ve cezai müeyyideler anında uygulanabilir olmalı.

Geçmişte halkın yaygın olarak bildiği “döner kavşaklar” aynı maksada hizmet etmiş olmakla beraber “dönel kavşak” olmuştu. Bu  “dönel kavşaklar” şimdi artan trafik yoğunluğu karşısında , trafikte bela oldu. Araçlar bu dönel kavşaklarda  bir birine vurmaya ve  çarpışmaya başladı.  Trafikte kavgalarda  daha çok bu kavşaklarda oluyor ayrıca.

Şehrin ana arterlerinde mesela Belh Kavşağında bulunan” dönel kavşak” iyi bir belediye çalışması ile yok edildi ve burada sinyalizasyon sistemine geçildi.  Bu sistem sayesinde anılan bölgedeki yol istikametleri daha sağlıklı hale geldi. Şehirde bunun yaygınlaştırılması gerekiyor. Günümüzde “dönel kavşak” değerini yitirdiği gibi, trafikte önemle sorunlara da sebep olmaya başladı. Bu kavşakların kaldırılarak yerlerine sinyalizasyon sisteminin ikame edilmesi trafikte yaşanan önemli sorunları büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.

SİGARA KULLANIMI

Sigara kullanma yaşı giderek düşmeye başladı. Caddelerde, sokaklarda, parklarda, umuma açık her yerde genç oğlanlar, genç  kızlar sigara içiyor.  Bir mekanda otururken, dışarıda yürürken sigara içiliyor. Sigara kullanımı ergenler arasında moda oldu. Tesettüre bürünen genç kızlar ve kadınlar bile bulundukları yerlerde sigara içiyor. Okullarda bile sigara içiliyor.

Öte yandan sigara tiryaki olan her yaştan kadın/erkek  umuma açık yerlerde sigara içiyor. Eskiden umuma açık yerlerde sigara içmenin bir adabı vardı, ayıp sayılırdı. Büyüklerin yanında da sigara içilmezdi.  Böyle bir adap kalmadı şimdi. Sigara içildiği gibi izmaritleri de içilen yerin cadde ve sokaklarına atılıyor.

Toplumda sinirler de gergin. Her gün kavgayla, yaralamalarla ve ölümlerle sonuçlanan olayların sayısı da artmaya başladı.

“Ortaya karışık” yazdık, şehir hayatından.

Fazla karışık, kaygı verici karışık.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.