Konya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2406.0
  • BIST
    10328.07
  • BTC
    63387.14$

Ortak sorunumuz “deprem”

21 Şubat 2023, Salı 00:02

Ne zaman deprem olsa sonrasında başlayan çözüm önerileri uzun bir süre konuşulduktan sonra unutulur ve kimse bu konu üzerinde bir fikir bile ortaya atmaz.

Yine bildiğimiz bir süreçten geçiyoruz. 50 bine yakın insanın hayatını kaybettiği 10 şehri altüst eden büyük deprem belki bu konuşulma sürecini uzatacak. Birkaç ay değil de, bir yıl konuşacağız. Hep bir fikir sunulacak. Uygulamaya gelince kimse elini taşın altına koymayacak.

Ve yeni bir deprem olana kadar tekrar rafa kaldırılacak, unutulacak.

Bu tekrarları yeniden yaşamamak adına ciddi projeler üretilmeli ve hemen uygulamaya konulmalı. Yıkılan 10 şehir baştan yapılmalı. Bu 10 il ile birlikte İstanbul için de uyarılar dikkate alınarak hasar tespiti konulan binalara yıkım başlamalı. İstanbul 10 ile bedel yıkım ve ölüme neden olabilecekken bu kadar ertelenmesine anlam veremediğimiz gibi sanki birileri yıkılmasını bekliyor ve üzeri kapatılıyor. Kimin ne yapacağı konusunda bir fikir bile sunulmuyor. İstanbul yeni yerleşim yerlerine taşınmalı. Mevcut İstanbul tarihi eserleri ile kalmalı ve yeniden başka bir yere şehir inşa edilmeli. Bu Trakya tarafı da olabilir, Anadolu tarafı da. Her ne tarafa yapılacaksa biran önce bu 10 şehir ile birlikte inşa edilmeli.

Daha sonra Türkiye genelinde yıkılma ihtimali yüksek olan bölgelere girilmeli sırayla. Hangi bölgede deprem riski var o bölge yıkılmalı. Bu süreç 3-5 yıl içerisinde tamamlanmalı. Birçok harcamalardan tasarruf yapılmalı bu iş başlatılmalı.

En azından gelecek nesle deprem riski olmayan bir ülke bırakabilelim.

Konya, ılgın başta olmak üzere birçok ilçesinde deprem riski var. Şimdiden bu bölgelere girilmesi halinde erken sonuç alınır. Her ne kadar Konya halkı, Konya deprem bölgesinde değil risk yok dese de risk Konya için her zaman var. Büyük risk olmasa da riskin gerçekliği unutulmamalı. Bir deprem ülkesindeyiz. Sonucu ağır bir şekilde ödemeden tüm önlemleri almalı ve çocuklarımızı bu şekilde bilinçlendirmeliyiz. Yediden yetmişe herkesin ortak sorunu olan depremin ciddiyetini hafife almadan yapılması gerekenler üzerinde durmalıyız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.