Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2392.4
  • BIST
    10263.8
  • BTC
    59300.3$

OMURGASIZLIK

17 Mart 2023, Cuma 00:01

14 Mayıs’ta seçime girecek olan partilerin halktan ve milletvekili adaylarından ilgi görmelerinin sebepleri.

Bu anlamda farklı sebepler söz konusu.

İlk sebep lidere ve partiye olan sevgi ,bağlılık, güven.

Halkın partilerden birini ya da birkaçını sorunların çözüm merkezi görmesi.

Bu sebeplerden dolayı parti oylarında görülen artış.

Çok önemli bir sebep de milletvekili adaylığında adı geçenlerin şehirde karşılıklarının olması. Olayın bu kısmı partilerin yükseliş trendine geçmesinde önemli konu başlıklar arasında yer alıyor. Seçmen oy vereceği partiyi değerlendirirken  milletvekili adaylarına da bakıyor çünkü.

Şehirde aday yoğunluğunun yaşandığı partiler bu görüşleri doğrular nitelikte.

İttifak partilerine bakalım.

Cumhur İttifakı cephesinde Ak Parti’nin her seçim öncesinde olduğu gibi, bu seçim öncesinde de milletvekili aday yoğunluğunun yaşandığı parti olduğu söylenebilir.

Cumhur İttifakı cephesinde  adaylık ekseninde sürpriz yapan ve heyecan yaratan partinin Milliyetçi Hareket Partisi olduğu görülüyor.  Şehirde ve partili çevrelerde önemli karşılığı olan siyasetçilerin milletvekili adayı olacaklarıyla ilgili bilgi ve gelişmeleri halk ilgiyle takip etmeye başladı.  Seçmen açısından oy vereceği partinin milletvekili adayları da önemli çünkü.

Ak Parti ve MHP’den milletvekilliği adaylığı için adı geçenlerle ilgili iki önemli bilgide şöyle.

Ak Partiden milletvekili adaylığı için adı yeni geçenler evvel ahir bu partiyle bir biçimde ilişkili olan insanlar.

MHP’den milletvekili adaylığı için adı geçenlerde evvel ahir bu partinin içinde olan insanlar. Aralarında geçmişte milletvekilliği yapanlar ve parti teşkilatlarında görev yapan insanlar var. Bu insanlar çakılmış mıh gibi yerinde duran ve gidip başka bir partiden aday olmayı akıllardan geçirmemiş olan insanlar.

Millet İttifakına da bakalım.

Millet İttifakının büyük partisi CHP’de tık yok ve partide büyük bir sessizlik hakim.  Bu  milletvekilliği için aday sayısının az olacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca CHP ülkeyi yönetmeye aday olan iddialı bir parti. Fakat CHP’de bu işler oldum olası kapalı kapılar arkasında şekillenir. CHP’de iyi kulis atan adaylar partiye ve şehre ne kadar faydalı olacağına bakılmada milletvekili listelerinde yer alır, milletvekili de seçilir. Seçilenlerin şehirle de, halkla da ilişkisi olmaz.

Bu cephede aday yoğunluğunun yaşandığı  parti ,İyi Parti.

Sebep?

İyi Partide aday sayısı an itibarıyla çok fazla.  Adaylık başvurusu yapan ve adaylığını açıklayanlar arasında partinin  kuruluşundan beri, parti saflarında yer alan insanlar olduğu gibi geçmişte farklı partilere mensup siyasetçi,  bürokrat, işadamı ya da bir yerlerden itilen, atılan, düşen siyasetçiler var.

Geçmişte Saadet Partili bürokrat İyi Partiden aday.

Geçmişte farklı partilere mensup bürokrat İyi Partiden aday.

Geçmişte ANAP’ta siyaset yapanlar, İyi Partiden aday.

Geçmişte MHP’de siyaset yapan ve İyi Partinin içine son aylarda katılanlar, İyi Partiden aday.

İyi Partiyi fırsat kapısı görenler,  İyi Partiden aday.

 14 Mayıs seçimlerinden sonra ya da yeni bir seçim zamanında nerede olacakları şüpheli  olan siyasetin omurgasızları, İyi Partide kümelenmeye çalışıyor.

Bu İyi Parti açısından ilgiden çok, handikap teşkil edebilir.

Yapılacak olan önseçimde partili üyeler ne diyecek bu duruma?

Siyasetin gezginleri ve  herhangi bir partide bir biçimde yer arayanlar, oraya buraya savrulup duranlar hakkında ne diyecek partili üyeler önseçimde?

Millet İttifakının diğer partileri.

Gelecek, Deva ve Saadet Partisinde milletvekili adayı olmak isteyenlerin sayısı da az olmadığı kesin. Bu partiler sorunsuz bir milletvekili adayı listesi çıkartacaklardır ortaya. Omurgalı siyasetçiler var ellerinde.

Omurga önemli, siyasette de önemli. Partiye, seçmene ve insana güven veriyor.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hakkı Altuntaş
    17-03-2023 12:37

    Ülkemize, şehrimize, partilerimize hayırlı olsunOkuyucu için gene aynayı objektif olarak tutmuşsunuz çok teşekkür ederiz Ali Rıza abi

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.