Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10232.85
  • BTC
    59425.85$

OBRUK HANINDA RESTORASYON

13 Kasım 2023, Pazartesi 00:01

Kayıtlar 13. Yüzyılda Selçuklu Sultanı 1.Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmış olabileceğini gösteriyor, Konya-Aksaray yolu üzerinde Konya şehir merkezine 70 Km. uzaklıkta bulunan tarihi Obruk Hanı’nın.

Bölgede geçmiş yüzyıllarda Romalıların yaşadığı dikkate alındığında ise Obruk Hanının yapım tarihinin daha eskilere dayandığı rahatlıkla düşünülebilir. Aslında yapan ve yaptıranın kim olduğu da tam olarak bilinmiyor. Dolayısıyla Obruk Hanı’nın yapım tarihinin daha eski tarihlere dayandırılması mümkün.  

Günümüzde Obruk Hanının tarih ve doğal özelliği açısından müstesna ve büyük bir değer olduğunu görüyoruz.

Tarihte İpek Yolu üzerinde muhteşem eserlerden olan Obruk Hanı farklı milletlerden ticaret erbabı insanlara konaklama hizmetleri veriyordu. İçerisinde o yüzyıllarda eczane, baytar ve lokanta esnafının bulunduğu han ticaretinde merkezlerindendi.

Obruk Hanı 19. Yüzyılın başlarında dünyada meydana gelen yenilikler karşısında, yenik düşmüş ve esas varlık sebebini  kaybetmeye başlamış. Zamanla da harabe hale gelmiş. Yapımında kullanılan irice duvar taşlarının bir kısmı yerinde durmakta zorlanırken, bir kısmı da duramayıp yerlere düşmüş. Hanın içi ve çevresi de birkaç yüz yılda mezbelelik haline gelmiş. Bu vaziyet, son 20 yıla kadar da sürer.

2014 yılında Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan tarafından Obruk Hanı, “Kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi.  Verilen bu karar aradan geçen yüzlerce yıldan sonra  hana Türk Devletince tanınan yeniden hayat ve yaşama hakkıydı. Bu kararın gereğini de yerine getirmeyi Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca görev olarak kabul etti.  

Obruk Hanı’ndaki restorasyon çalışmalarına geçmeden önce Han’ın duvar komşusu olan Obruk Gölü’nden de bahsetmek gerekiyor.

Obruk Gölü kendi alanında Türkiye’nin en büyük ve en eski gölü. Çapı 250 metre civarında olan gölün derinliği ise 170-180 metre olarak ölçümlenmiş. Tarihi süreçte Hanın su ihtiyacı da bu gölden karşılanıyormuş. 1980’den sonra göl suyunun tarımsal amaçla kullanıldığı yıllarda oldu. O aralar gölde sazan balıkları olurdu. Gölün etrafında bulunan çok sayıda mağaramsı oyuklarda da Roma döneminde keşişlerin yaşadığı söylenirdi bize çocukluğumuzda.

Obruk Hanı ve Obruk Gölü korunması kesin olan önemli iki dünya mirası. Çok geç de olsa söz konusu iki mirasa devletin ve Karatay Belediyesinin sahiplenmiş olması  sevindirici bir gelişme.

KARATAY BELEDİYESİNİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI.

Karatay Belediyesi Obruk Hanı’nı kendi imkanlarıyla restore ediyor.

Restore edildikten sonra konaklama (otel) ve sosyal tesis konseptinde Obruk Hanı profesyonel bir işletmeci eliyle turizme açılacak.

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak merkezlerinden birisi olacak Obruk Hanı.

Harap haliyle turist çeken Han’ın restore edilmiş haliyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak merkezi olacağı kesin.

Obruk Hanının yanı sıra Obruk Gölü civarı ve Roma dönemine ait mezar taşlarının da bulunduğu yüzlerce yıllık tarihi mezarlıkta da düzenlemeler yapılıyor.

Cumartesi günü Karatay Belediyesinin yürüttüğü restorasyon çalışmalarını yerinde gördüm.

Belediyeye ait onlarca iş makinası, 50 civarında belediye personeli tarihi hayata döndürmek için yoğun bir şekilde çalışıyordu. Sanıyorum çalışmalar en geç bir ay içerisinde bitmiş olacak. Restorasyon çalışmalarına ilaveten çevrede parklar, bahçeler ve yürüme yolları yapılırken meydanlarda oluşturuluyor.

Anlatmakla olmaz.

Karatay  Belediyesinin yürüttüğü çalışmalar sonlandığında gidip görmek lazım esas o bölgeyi. Turizmin merkezlerinden birisi olacaktır, Obruk Hanı ve Obruk Gölü ve çevresi yenileştirme çalışmalarından sonra.

Çok anlamlı ve soyut olmayan bir hizmet.

Böyle olmalı hizmet yani algısız.

Gittim, gördüm, yazdım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.