Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2401.5
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    62449.77$

NÖTROPENİK HASTA NASIL BESLENMELİ?

16 Ocak 2018, Salı 08:09

Nötrofiller kemik hücrelerinde oluşur. Nötrofil üretmesine engel olan şeyler Nötropeniye neden olur. Nötropeniye yol açan şeylerin başında lösemi, Miyoladisplastik Sendromu, Kemoterapi, Alkol Bağımlılığı, Vitamin eksikliği gelmektedir. Nötropenik hastalarımıza uyguladığımız beslenme programına da Nötropenik diyet denilmektedir.

Sağlıklı bir bireyin bağışıklık sistemi daha güçlü olduğundan mikrop ve bakterileri vücuttan uzaklaştırıp yok etmesi daha kolaydır. Fakat Nötropenik hastalarda bu durum farklı olduğundan dolayı hijyen bu hastalarda oldukça önem taşımaktadır. Bu durumda hastaya Nötropenik beslenme programı oluşturulur. Bağışıklık sistemi düşük olan bireylerin hastalıklara karşı vücut direncinin düşük olduğu görülür. Nötropenili bireylerin tükettiği besinlerde bulunan mikrop ve bakterileri vücuda almaması için uygulanacak olan beslenme programı sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır.

Nötropenik hastam var nelere dikkat etmeliyim diyen hasta yakınlarına verebileceğim öneriler şunlardır. Nötropenik diyette hasta uzun süre bekletilen besinler yerine taze besinler tüketmelidir. Bakteri oluşumu fazla olan et ve et ürünlerini hastanın tüketeceği miktar kadar pişirmelisiniz. Bu diyetin en temel özelliği yemekler taze ve bekletilmeden tüketilmesidir. Bekletilen besinlerde bakteri hızlı bir şekilde çoğalabilir. Genellikle tek kullanımlık besinler tercih edilmelidir.

Sebzeler bol su ile yıkandıktan sonra düdüklü tencere de pişirilmesi gerekmektedir.

Bu diyette tüm besinler yüksek ısıda pişirilmelidir. Sağlıklı bireylerin sebzeleri çiğ olarak tüketmesi gerekirken Nötropenik diyetlerde bu durum tam tersidir. Muz, kavun, karpuz gibi kabuklu meyvelerin dış kabukları steril edildikten sonra streç ile sarıldıktan sonra hastaya sunulmalıdır. Ekmek, peynir, reçel, yoğurt, süt, meyve suyu gibi besinler tek kullanımlık, poşetli veya paketli olmalıdır. Bu diyette kuruyemiş tüketimi mutlaka kısıtlanmalı yağlı kuru yemişlerden uzak durulmalıdır.

Hastanın bağışıklık sisteminde değişiklik olmadığı takdirde diyet süresi uzatılabilmektedir. 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenme programı ayarlanmalıdır.  Düzenli ve yeterli miktarda beslenmelidirler.

Bunlara dikkat etmenizin nedenini merak edenlere şu şeklide açıklıyım.  Nötropenik diyete verilen önem hastanın daha kısa sürede toparlanıp bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kanser hastalarının genelinde uygulanan Nötropenik diyet listesi hastanın hastalığında göre belirlenebilir. Kanser hastalarının çoğu kemoterapi tedavisinden etkilendiklerinden dolayı bağışıklık sistemi zayıflar.  Bu yüzden Nötropenik diyet programının uygulanması gerekir.  Nötropenik diyetin birçok hastalığın tedavisinde yer almasının nedeni hastanın hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlamaktır

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.