Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.6
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59822$

NERDE O ESKİ SEÇİMLER

22 Mart 2024, Cuma 00:01
Aslında bugün eskiden olduğu gibi olmayan, partilerin seçim çalışmaları değil yalnız.
Daha farklı değerlerde söz konusu artık olmayan ve yaşanmayan. 
Mesela; Nerde o eski Ramazanlar?
Nerde o eski siyah-beyaz hayat?  
Nerde o eski dostluklar?
Nerde o eski aşklar?
Nerde o eski insanlık?
Bunlara benzer daha bir yığın “Nerde?” sorusu var önümüzde.
Nerde, ne? Geçmişe duyulan hasret.
Nerde, ne? Arayış.
Ne kadar aranmış olsa da, cevapsız kalıyor “Nerde?” ile başlayan sorular.
Nerde? Dilsiz, sağır ve kör.
Sıcak gündem olması sebebiyle bu yazıda siyasi partilerde eskiden olan ama artık bugün fazla görülmeyen seçim çalışmalarına kısa bir yolculuk yapacağız.
Nerde?
NERDE O ESKİ SEÇİMLER
Heyecan ve kazanma hırsı eski dönem seçimlerin temel taşlarıydı.
Partililer, adaylar ve şehir halkı müthiş heyecanlı olurdu.
Seçimler tam olarak yarıştı.
Adaylar mahalle evlerinde toplantılar yapardı.
Mahalle kahvelerinde de toplantılar olurdu.
Bir partinin adayı toplantının yapılacağı ev ya da kahvehaneye gelmeden önce, rakip partiler oraya gelir hakimiyetini sağlar ve aday konuşmaya başlar başlamaz bunaltıcı sorularla ortalığı toz dumana çevirirlerdi. Böyle anlarda bazen tekme tokat kavgalar olur gözler patlatılır, kaşlar ve kafalar yarılır ve karakolluk durumlar bile olurdu.
Bu eylemlerin baş aktörleri Milli Selamet ve Milliyetçi Hareket Partisine mensup gençler arasından çıkardı. Bunu daha çok da MSP’li gençler yapardı.  Bu alanda ana akım partilerden CHP ve türevi partiler tırsak, Adalet, Demokratik ve Anavatan Partisi eleman sıkıntısı çeken partilerdi.
Yapılacak olan seçimin adı ne olursa olsun, seçimlere katılan partilerin duyuru ve propaganda maksatlı anons araçları olurdu.
Anons araçlarının kenar camlarına parti liderlerinin ve parti adaylarının siyah-beyaz fotoğrafları mümkün olduğu kadar şeffaf bantlarla tutturulurdu. Bir sonraki süreçte  renkli fotoğraflar anons araçlarında aynı yöntemle kullanıldı. İlk başlarda renkli fotoğraf zenginlik ve sükseydi.
Anons  araçlarının tavan kısmında Türk Bayrağı olurdu. Partilerin alameti farikası olan parti logolu bayraklarda anons araçlarının arka camlarına bir şekilde bağlanmış olurdu.
Bu haliyle anons arabaları günlerce dolaştırıldı şehir merkezinin caddelerinde-sokaklarında ve meydanlarında. Ücra mahalle ve köylerde de bu araçlarla duyurular yapılır ve mitingler için şehre gelecek olan parti liderlerinin nerde, ne zaman halka hitap edecekleri anons edilirdi. Gidilen yerlerde araçtaki görevliler tarafından halka kutular dolusu broşürlerde dağıtılırdı.
Pazar yerlerinde, dükkanlarda, meydanlarda, duraklarda, halkın kalabalık olduğu alanlarda, stat da insanlara on binlerce broşürünü ulaştırırdı, her parti. Broşür dağıtmakta partililer arasında bir yarıştı. Broşürler uzak mahalle ve köylerde bile merkezden giden partili araçlar tarafından dağıtılırdı.
Eski zaman seçimlerde, seçim öncesinde partili gençler tarafından şehrin duvarlarına, duraklarına ve yollarına tanıtım ve reklam amaçlı büyük boy yazılar yazılırdı. Yazı yazmakta yarış ve rekabetti.
Şehrin giriş-çıkış noktalarına da yazılır yazılırdı gecenin bir vaktinden, sabahın erken saatlerine kadar.
Şehir merkezinde başlayan cadde ve sokaklara renkli boyalarla yazı yazma yarışı belli aralıklarla yazıldıktan sonra Kaşınhanı Köprüsünde nihayete ererdi. Köprünün iniş-çıkışındaki asfalta gecenin zifiri karanlığında büyük boy yazı yazmak, o işi yapan partili gençlerin elde ettiği zafer olurdu.
Merkezden uzak noktalara geceden-sabaha kadar büyük boy harflerle, renkli boyalarla yazılar yazılan, bayraklar asılan tek nokta Kaşınhanı güzergahı ve köprüsü değildi.
Şehir merkezinden Akyokuş’a , gene şehir merkezinden Kayacık’a kadar olan güzergahta bulunan cadde ve duvarlara yazılar, yazılırdı. Bayraklar, adaylar ve liderlerin resimleri gecenin zifiri karanlığında direkler arasında ip çekmek suretiyle asılırdı. asılırdı. Bu çalışmaların gece yapılmasının sebebi trafik rahatlığı bir de kolluk kuvvetlerinin fazla müdahale şansının olmayacağına dair fikirdi.
Kaşınhanı Köprüsü,
Akyokuş,
Kayacık,
Tatlıcak mevkileri partili gençlerin son duruklarıydı gecenin bir yarısından sabahın ilk ışıklarına kadar yazı yazma ve bayrak asma faaliyetlerinde. Çocuk yaşta gençler duvarlara, direklere tırmanırdı bu çalışmalara esnasında.
Bu bahsi bitirirken; bugün olmayanlar.
Cesaret ve masum samimiyet.
Sonra sadece iki renk: Siyah-Beyaz.
Sosyal medya icat oldu, adamlık bozuldu.
Nerde o hayat?
Nerde o eski seçimler?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.