Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2399.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61520.005$

NEDİR BU KUŞAK DEDİKLERİ

24 Ağustos 2021, Salı 08:35
NEDİR BU KUŞAK DEDİKLERİ

Biz yetişkinlere hayatlarında en çok mutlu oldukları ve en üzgün oldukları anlar sorulsa, cevapların büyük bir çoğunluğu ergenlik dönemine ait olacaktır.

Ergenlik dönemi, son derece özel bir dönemdir. Bu dönemde bedenimiz, duygularımız, ailemizle kurduğumuz ilişki, hayata bakış açımız, arkadaşlıklarımız, kısacası çocukluktan itibaren sahip olduğumuz birçok şey hızlı bir değişim sürecinin içine girer.

Bu hızlı değişim sürecinin sonunda nasıl bir yetişkin olacağımız, nasıl bir kadın, nasıl bir erkek, nasıl bir insan olacağımız sorusu zihinlerimizi en çok meşgul eden soru olur.

Ergen geleceğe hazırlanır; değişime odaklıdır. Kendi kimliğini oluşturma çabası içinde eskiden gelen her şeyi sorgulayarak kendine uygun yeni değer yargıları, hayat görüşü, gelecek beklentileri oluşturur.

Bu sebepledir ki iş yerinde, sokakta, koçluk seanslarımda 2000’lerin başından bu yana gördüğüm hemen hemen hepimizin ERGEN olarak nitelendirdiğimiz bir kuşağın varlığından bahsetmek istiyorum. İşte Z KUŞAĞI: 2000-2021 arasında doğanlar

Peki, kuşak nedir?

Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, birbirine benzer sıkıntıları,  benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin topluluğuna kuşak(Nesil) denir.

Her nesil, bir sonraki genç nesli sorumsuz, sabırsız olarak suçluyor. Genç nesil ise bir önceki nesli geri kafalı ya da sabit fikirli olarak nitelendiriyor. Özellikle teknolojinin gelişimi ile sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte yeni sanal dünyaların oluşumu nesiller arasındaki farklılığı daha da derinleştirdi.

Peki, bugün sosyo-politik, teknolojik, kültürel anlamda X, Y, Z kuşaklarını nasıl tanımlıyoruz?

1946-1964 arasına “Sessiz Kuşağı”: Hem geleneğin hem de geçmişin temsilcileri bu grup. Sessiz nesil, sorumlu, sadık ve düşüncelidir. Çalışkan, tutumlu, bilinçlidirler.

1965-1979 arasına “X Kuşağı”: Çalışmayı seven, disiplinli, genel olarak otoriteye uyumlu, çalışma saatlerine bağlı, toplumsal olaylara duyarlı bir nesil.

1980-2000 arasına “Y Kuşağı”:  Her şeyi sorgulayan ve aynı zamanda her şeye karşı çıkan nesil. Bilgisayar ve internetin ortaya çıktığı dönemde sosyal medyaya ulaşan ilk nesil. Eleştirileri çok sivri. X Jenerasyonu’na göre daha sabırsız, saygısız ve sadakatsiz, tatminsiz. İş odaklılar; saat değil. İş bitirmek istiyorlar ama işe gelmek istemiyorlar. Parayı harcamak için kazanıyorlar. Özgüvenleri yüksek. Tasarım, medya, yaratıcı alanlara ilgi duyuyorlar.

Gençler ve yetişkinler arasında meydana gelen kuşak çatışmasının başlıca nedenleri şunlardır:

Eve dönüş saati,

Bilgisayar tablet veya oyunlarda geçirilen zaman

Sosyal medyada geçirilen zaman

Yemek saati.

Ders çalışma, gezme zamanı.

Giyinme biçimi,

Arkadaş seçimi,

Büyüklere karşı saygı.

Gelenek, görenek ve değer yargıları.

Tesadüf müdür bilmem ama 2000-2021 yılları için tanımlanan Z Kuşağından(ergen dediğimiz)  koçluk için gelen danışanlarım çok fazla. Beni her defasında şaşırtan , düşündüren bir kuşak.  Ve bende merak edip biraz araştırdım sizinle paylaşmak isterim:

 Z kuşağı (1999-2021) çocuklarımızı tanıyor muyuz? Buyurun birlikte bakalım.

*Internet çocuklarıdırlar. Sosyallik anlayışı farklı ,sosyalleşmek demek takipçi demek.

*Asosyal denebilecek kadar kendi içlerinde yaşıyorlar.

*Aynı anda birkaç işi yapıyorlar. Ellerinde telefonla yemek yiyorlar, karşılarındaki kişileri dinliyorlar, aynı zamanda bir başka ekrandan başka bir hobilerini takip ediyorlar.

*Karşısındaki kim olursa olsun aklındakini söyleyiveren bir nesil.

* Z kuşağı, en çok YouTube'da varlık göstermekte, yaşıtlarının günlük hayatını yakından takip etmekte, eğlenceli videolar üreten kanallara abone olmakta ve oyun videolarını izlemekteler.

*İmaj/video ve görsellerle iletişimdedirler.

*Yaratıcılığa izin veren aktivitelerden hoşlanıyorlar.

*Sonuç odaklılar.

*Kendinden emin, Alçak gönüllüler.

*Geleceğe odaklanırlar.

*Gerçekçiler.

*Risk almada tedbirliler.

*Kendilerini geliştirmek ve kanıtlamak için hevesli ve çabuk öğrenen kişiler.

*Uzun yazılı metinler, zaman alan ve tekrar eden şeyler onlar için sıkıcıdır.

*Tatminsiz, kararsız ve doğuştan tüketiciler.

*Adaleti  önemserler.

*Ayrıca sosyal ortamlarda gösterdikleri beğenilme arzusu onların kariyer, marka ve etiket konularını önemserler.

•Bilgiyi çabuk işlerler.

•Bireyseldirler, sadakatleri daha azdır ve yalnız yaşamayı severler.

•Otoriteye uyumları azdır ve kurallara uymakta sorun yaşarlar.

•Hırslı hareket ederler.

•Hayal dünyaları gelişmiştir ve girişimci ruhları vardır.

•Dışarıda fazla zaman geçirmezler ve sosyal medyada sosyalleşmeyi tercih ederler.

•Amaç odaklıdırlar.

Yaşamın bu en zorlu, en riskli, bazen de bir o kadar eğlenceli olabilen döneminde bir ergene "ulaşmak", sağlıklı bir yetişkini topluma kazandırmak anlamına gelir. Bu, aslında toplumdaki herkes için son derece önemli bir görevdir.

Bu sebepledir ki Z kuşağı ile ilgili olumlu ve olumsuz özellikleri ebeveynlerimize önerilerimizi birkaç hafta boyunca yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

Sevgi ve Saygılarımla……

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.