Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Myomlar Uterusun

01 Ekim 2019, Salı 08:58

(rahim)düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörleridir. Birden fazla sayıda, farklı büyüklüklerde ve rahmin farklı yerlerinde olabilirler. En sık 35-40 yaş grubu kadınlarda rastlanırlar. Myomlar sıklıkla belirti vermezler. En sık aşırı kanama, adet düzensizliği, ağrı gibi belirtileri olur. Nadiren yerleşim yerlerine bağlı olarak, infertilite (kısırlık), kabızlık, disparoni (cinsel ilişki sırasında ağrı) yapabilirler.
Myomun kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak myomlarda dejeneratif değişikliklere rastlanabilirler. Gebelikte en sık görülen dejenerasyon, karneöz dejenerasyondur. Myomların 0 kadarı gebelikte salgılanan hormonlara bağlı olarak büyüme eğilimi gösterir ve büyüme en fazla gebeliğin ilk 10 haftası olur. Gebelik sırasında myoma bağlı kanama ve ağrı kontrol altına alınamazsa cerrahiye başvurulabilir, ancak bu fetal kayıp riskini artıracağı için önerilmez. 
Myomların yerleşim yerine göre doğum şekline karar verilebilir. Rahim ağzına yerleşmiş myomlar sıklıkla normal doğuma engel olabileceği için sezaryen ile doğum tercih edilir. Myomlar sezaryen sırasında doktor tarafından uygun bulunursa alınabilirler. Saplı myomların kanama riski az olduğu için sezaryen sırasında alınması uygundur. 
Çünkü myomlar, rahime giden kan akım miktarını artırdığı için sezaryen sırasında kanama riskini de artırabilirler. Myomla birlikte olan gebeliklerde plasentanın yerleşme ve bebeğin duruş anomalileri artmıştır.Erken doğum, erken membran rüptürü, malprezentasyon, plasenta dekolmanı, plasenta retansiyonu ve doğum sonu kanama olasılığı artar.
Sezeryan öncesi cerrah tarafından hasta ultrason ve jinekolojik muayene ile ayrıntılı değerlendirildikten sonra myomun yerleşimi, büyüklüğü, hastanın kan değerleri ve genel durumu uygunsa cerrah tarafından ameliyat öncesi gerekli kan ürünü hazırlığı yapılarak uygun hastalarda sezaryen sırasında myomektomi (myomun alınması) yapılabilir.
Myomların kansere dönüşme olasılığı 1000 de 2 civarındadır, genellikle menapozdaki kadınlarda görülür. Eğer myom hızla büyüyorsa kanser riski açısından mutlaka araştırılmalıdır.
Hızlı büyüyen myomları olan ve ileride gebelik düşünmeyen kadınlarda rahmin tamamının alınması (histerektomi) tercih edilmelidir, çünkü myomların tekrarlama riski yüksektir. Bu operasyondan sonra kişi sadece bir daha adet göremeyecek ve bebek sahibi olamayacaktır. Ancak vajinaya dokunulmadığı için yaklaşık 1 ay sonra hasta normal cinsel yaşamına rahatlıkla dönebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.