Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.8
  • BIST
    10270.43
  • BTC
    59243.3$

MUHALEFETİN ZAM TEPKİLERİ

19 Temmuz 2023, Çarşamba 00:04

Son zamlar ve yeterli bulunmayan ücret artışları karşısında da sessizliğini koruyan muhalefetten halkın “Nerde bu muhalefet” tepkilerden sonra, “vaziyeti idare” tarzından peş peşe açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanlığını seçimini kaybettikten sonra sanki hiçbir şey olmamış gibi rahat ve pişkin tavırlar sergileyen Kılıçdaroğlu, “Dünyanın sonu değil” demişti. Aynı kafada olmalı ki  yapılan zamlardan sonrada  “Bu zamlar son zamlar olmayacak. Uygulanan ekonomi politikası tam bir ekonomi soykırımıdır” dedi.

Kılıçdaroğlu, ana muhalefet partisinin lideri olarak sadece durum tespiti yapabildi. Kendisi sorumluluk sahibi büyük bir partinin lideri olarak zamlar karşısında örgütlü/organize bir biçimde caydırıcı tepki üretemiyor. Kolay olanı seçiyor. Kaybettiği seçimlerden sonra tek derdinin koltuk  derdi olduğu da biliyor ayrıca .Koltuğu kaptırmamak  için çalışıyor.

Aslında zamlar karşısında farklı tutum sergileyen muhalefet lideri olmadı. İlk tepkiyi gösteren bir parti liderinin değil, DP milletvekili Cemal Enginyurt’un olması da dikkat çekiciydi.  Parti liderleri Enginyurt’un zam tepkilerinden birkaç gün sonra peş peşe açıklamalar yapmaya başladı. Muhalefet liderlerinin hangi saik ve sebeple bekledikleri anlaşılabilmiş değil.

İyi Parti lideri Meral Akşener,

Deva Partisi lideri Ali Babacan,

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu,

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu,

DP lideri Gültekin Uysal son günlerde yapılan zamlara tepki gösteren muhalefet liderleri oldu.

Gösterilen tepkilerin tümü de birbirine yakın olan tepkilerdi. Tek kalemden çıkmış gibiydiler. Dolayısıyla iktidar bloğu tarafından dikkate  alınmadı. Halk da muhalefetin zam ve ücret artışlarıyla ilgili tepkilerini kayda değer bulmadığı için itibar etmedi.

 Meclis’te zam ve ücret artışlarıyla ilgili yasal düzenlemeler yapılırken Ak Parti milletvekillerinin yüzde 88’lik katılımı karşısında, muhalefet milletvekillerinin yüzde 50 civarında katılım göstermeleri muhalefetin Meclis performansı bakımından önemliydi.  Muhalefet sırf liderler düzeyinde değil, Meclis’te de beklenen varlığı gösterdiği söylenemez.. Sayı çokluğu ya da azlığı ile ilgili olmayan bir durum. Az olanın sesinin daha gür ve etkili çıktığı dönemlerin olduğu hatırlanmalı.

MUHALEET SORUNU

Türkiye’de tüm çevrelerce kabul edilen sorun etkili bir muhalefetin olmadığı ve muhalefetin yeniden yapılanmaya ihtiyaç olmasıdır.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu bu konuya dikkat çektiği bir konuşmasında “Muhalefet halkın üzerine serpilmiş ölü toprağını kaldırmalı. Muhalefet ortada yok. Bu iktidarın artık değişmesi imkansız  ve muhalefetin tekrar toparlanıp bir politika geliştirmesi mümkün değil anlayışı değişmelidir” demişti.

 Muhalefet partileri  yapılan zamlar ve yetersiz ücret artışları karşısında da beklenen varlığı gösterebilmiş  değil.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.