Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.2
  • BIST
    10244.46
  • BTC
    59284.59$

MİLLETVEKİLİ İTTİFAKI

07 Nisan 2023, Cuma 00:00

Millet İttifakının partileri milletvekili seçimlerinde ittifakta anlaştı.
İki boyutlu ittifak. 
İlki, 20 ilde CHP-İyi Parti arasındaki ittifak.
İkincisi de, kalan illerde içinde İyi Partinin olmadığı 5 parti arasında yapılacak olan milletvekili seçim ittifakı. 
20 il çıkartacağı milletvekili sayı az olan iller. Söz gelimi çıkartacağı milletvekili sayısı 2-3 arasında kalan iller. Bu illerde ittifaktan esas maksat sistem gereği meydana gelecek olan oy kayıplarının önüne geçmek. Dolasıyla buralarda da milletvekilli çıkartabilmek. Buna göre sol  seçmenin ağırlıklı olduğu illerde İyi Parti milletvekili adaylı çıkartmayacak. Muhafazakar seçmenin ağırlıklı olduğu illerde de CHP milletvekili adayı çıkartmayacak ve aday çıkartan parti desteklenecek.
Bu durumda doğal olarak 20 ilin bazılarında CHP logosu altında seçimlere girilirken, bazılarında da İyi Parti logosu altında seçimlere girilecek ve ortak aday çıkartılacak.
20 ilin dışında kalan tüm illerde İyi Parti tek başına milletvekili seçimlerine girecek.
Kalan illerde İyi Partisiz, 5’li ittifak.
 CHP, Gelecek, Deva, Saadet ve Demokrat Parti arasında milletvekili seçimlerinde ittifak yapma konusunda anlaşma sağlandı. 
 Konya dahil tüm illerde  5’li ittifakın bünyesinde yer alan partiler CHP logosu altında seçimlere girecek ve ortak liste çıkartılacak. 
Ortak liste yapılırken 5’li ittifak kapsamında yer alan partilerin güçlü olduğu seçim çevrelerinde milletvekili aday sayısı ağırlıklı olacak. Sayıda anlaşmadaki kontenjan sayısı da dikkate alınacak. Yani hangi partiye yurt genelinde ne kadar milletvekili kontenjanın verildiği.
Kontenjan demişken.
5’li ittifak içinde yer alan partilere verilen kontenjan sayısı öyle havalarda uçan sayılar değil.
 Örnek verecek olursak. İttifakın en dinamik ve söz sahibi olan partilerinden Gelecek Partisine yurt genelinde verilen kontenjan sayısı 12 mesela. Bu sayı Gelecek Partisinin TBMM’de 12 milletvekili ile temsil edileceği anlamına geliyor.
 Deva’nın kontenjan sayısı da, Gelecek Partinin kontenjanına denk  bir sayı.
Saadet’in ki biraz aşağılarda bir sayı.
Demokrat Partininki ise daha da aşağılarda bir sayı.
5’li ittifakın büyük partisi CHP dışında kalan partilere kontenjan değerlendirmesi yapılırken, bu partilerin yapılan son kamuoyu araştırmalarındaki muhtemel oy durumları göz önüne alınmış olmalı. Anlayacağınız ölçü bu partilerin seçmen nezdindeki karşılıkları.
5’li milletvekili seçim ittifakı. 
Dünden bu yana ortak listede yer alacak milletvekili adayları belirlenmeye başladı. Sıralama yapılırken kontenjanlar dikkate alınacak. Hangi partinin adayının, listenin kaçınca sırasında yer alacağı verilen kontenjanlara göre belli olacak. Mesela,  CHP’nin Konya’dan 1. Sıra milletvekili adayının, CHP’li bir aday olmayacağı gibi

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.