Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10232.85
  • BTC
    59425.85$

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

20 Mart 2023, Pazartesi 08:43

Konya’da yüzlerce eski/yeni siyasetçi parti teşkilatlarına 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde milletvekilliği adaylığı başvurusunda bulundu, milletvekili olabilmek için.

Aday enflasyonundan söz edilebilir. Özellikle Ak Parti, İyi Parti ve MHP gibi partilerde

Ak Partide dün akşam itibarıyla aday sayısı 100’ü geçmiş görünüyordu. Bu sayının adaylık başvurusun yapılacağı son gün olan Çarşamba saat 17.00’ye kadar daha da artacağı kesin görünüyor.

Aday enflasyonundan söz edilebilecek partide İyi Parti. Bu partide de aday sayısı dün itibarıyla 100’ü buldu. Bu sayı adaylık başvurulacağı son gün daha da artacaktır.

MHP’de milletvekili aday adayı sayısı da 50 civarında.

Tuhaf ama CHP’de dün itibarıyla milletvekili aday adayı sayısı bizim bilgi kaynaklarımıza göre 13 kişiydi.

Teşkilat olarak son 25 yılda kayıplarda olan CHP’nin, milletvekili aday adaylarından ilgi görmemesi normal mi?

E, normal tabi. Ankara’da işi pişiren CHP’de milletvekili adayı da oluyor, milletvekili de seçiliyor. Bu şehrin milletvekili olmaktan ziyade, parti genel merkezinin milletvekili olmak bu insanların rahat siyaset yapmaların sağlıyor. CHP’nin ölüsü seçimlerde 1-2 milletvekili çıkartabiliyor nasıl  olsa. CHP’den milletvekili olmak isteyenler böyle düşünüyor olmalılar.

Gelecek, Deva, Saadet partilerinden milletvekili adaylık başvurusu düşüncesinde olanlarda az değil. Bu partiler arasından adaylık için öne çıkan isim, Gelecek Partisi İl Başkanı Hasın Ekici oldu. Hasan bey geçen hafta il başkanlığı görevinden, milletvekili adaylığı için istifa etti. Bu üç partideki durum partiler arasında görüşmeleri süren, milletvekili seçim ittifakı görüşmelerinin tamamlanmasından sonra netlik kazanacak. Muhtemelen milletvekili aday sayısı da artacaktır. Siyaset tatlı hayat, isteyeni çok olur.

Milletvekili adaylığı için partilere başvuranlar meslek dağılımına gelince..

Aralarında Akademisyen,

Serbest meslek mensubu,

Avukat,

Doktor,

Bürokrat,

Belediyeci,

Sendikacı,

STK yöneticisi,

Vakıfçı,

Eğitimci,

İşadamı olan yüzlerce insan bahsi geçen partilere milletvekili adaylığı başvurusunda bulundu. Mevcut milletvekillerinden, geçmiş dönem milletvekillerinden adaylık başvurusunda bulunan isimlerde var. Mesela,  MHP’de Servet Turgut örneğinde olduğu gibi.

Partiler kesin milletvekili aday listeleri belirlenirken listelerinde tarım, sanayi, ticaret gibi önemli sektörlerin temsilcilerine yer vermeli.

PEKİ MİLLETVEKİLİ KİMLER OLMALI, NASIL OLMALI?

14 Mayıs’ta seçilecek milletvekillerinin kimler ve nasıl olmaları gerektiği önemli bir konu başlığı. Buna dikkat eden ve önemseyen partilerin önümüzdeki seçimlerde avantaj elde edeceklerinden emin olmaları gerekiyor. Bu seçimlerde seçmen önceki seçimlere göre daha bilinçli bir tercih yapacaktır.

SORULARIN CEVABI

Milletvekili, seçildikten sonra vekili olduğu milleti unutmamalı ve millet adına iş görmeli.  

Kendisinin, yakınlarının, partili arkadaşlarının işlerinde ve özel faaliyet alanlarında kamuyu fırsat kapısı olarak görmemeli. Eşitsizliğe sebep olmamalı.

Toplumu rahatsız eden ticari ilişkiler içine kendisi ve yakınları namına girmemeli.

Zenginleşme peşinde olmamalı.

Kamu kaynakları üzerinden yeni zenginler sınıfının meydana gelmesine aracılık yapmamalı.

Ayrımcılık yapmamalı, kayırmamalı.

STK,Vakıf ve Dernekçilik yapmamalı.

Seçilecek milletvekili herkesin, milletin adamı olmalı.

Milletin vekili böyle olmalı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.