Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2398.8
  • BIST
    10247.26
  • BTC
    61196.95$

Meme Kanseri ve Yumurtalık Arasındaki İlişki

26 Şubat 2019, Salı 09:08

Yumurtalık kanserleri ciddiye alınması gereken, kişiyi ölüme kadar götürebilecek, ölümcül, çok riskli bir kanser türüdür. Yumurtalık kanseri erken dönemlerde belirti vermeyebilen bir hastalık olduğu için, sık sık kontrol yaptırmak erken teşhis açısından oldukça önem teşkil eder.Yumurtalık kanseriteşhisi koyulan kadınların beş senelik yaşama oranı ise yüzde otuz beş civarında seyretmektedir. Şayet kanser yayılmamış, yani kanser belirli bir bölgede kalmış ise hastaların büyük bir kısmı beş seneden daha uzun yaşayabilir.

Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması manasına gelir. Vücuttaki bütün hücrelerin çekirdeğinde, hücrelerin normal büyümelerini ve sağlıklı olmalarını kontrol eden genler mevcuttur. Bu genler, hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını kontrol etme görevini yerine getirirler. Bu genler radyasyon, çevre etkenleri mikroorganizmalar vs gibi çeşitli faktörlerle bozulma gösterebilir. Şayet bu çoğalma belli bir sıralama ile meydana gelmezse, doku fazlalığı ortaya çıkar, bu doku fazlalığına tümör ismi verilir. Şayet bu dokuda yer alan hücreler yayılma ve başka yerlere gitme eğilimi gösterirlerse habis yani halk adıyla kötü huylu tümör (kanser), oldukları yerde kalmaya devam ederler ise, halk adıyla iyi huylu yani, selim tümör ismini alırlar.

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir.

Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. meme kanserlerinin sadece %7-9’luk bir kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir.

Vücutta kanser oluşmasının sebeplerini bulmaya yönelik bilimsel çalışmalar devam etmekle birlikte, riski arttıran nedenler ve aynı kişideki farklı kanserlerin birbiriyle ilişkileri açıklanmaya çalışılmaktadır..

Yumurtalık kanseri olan kadınların büyük bir çoğunluğunda kalıtımsal genetik bir değişim (mutasyon) olmamakla birlikte yumurtalık kanserini oluşturan risklerin en belirgini meme kanseri geni olan BRCA1 (Breast Cancer Gene 1) veya BRCA2 (Breast Cancer Gene 2) genlerindeki mutasyondur. Bu genler ailesinde birden fazla meme kanserli hastada tesbit edilmiş olup, aynı mutasyona uğramış geni taşıyan kadınlarda da varsa, o kadında yumurtalık kanseri riski de artmaktadır.

BRCA1 mutasyonu olan kadınlarda, bu mutasyon olmayanlara oranla yumurtalık kanserine yakalanma riski 5-70 artmıştır. BRCA2 mutasyonunda bu artış -30 arasıdır

 Kanser taramalarını uygun bir şekilde yapmak riskleri belirlemek, erken teşhis etmek ve en erken zamanda uygun tedaviye başlamak önemlidir. Kanser hastalıklarında erken teşhis hayat kurtarır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.