Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2399.3
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    62617.78$

Masal Diyarı

12 Kasım 2022, Cumartesi 00:20

“Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde pireler berber iken develer tellal iken ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken …” diye başlayan masallar hepimizin çocukluğundan bir parça…Şimdilerde eskilerin masalları çocuklardaki ciddi travmaların iyileştirilmesinde en büyük etken…

Bazen film izlerken, kitap okurken kendimizi kahramanlardan birine daha yakın hissederken buluruz. Olayları benimsediğimiz kahramanın gözünden görür ona göre değerlendiririz. İşte bu süreç özdeşimle ilgili olan bir süreçtir. Çoğu zaman bir TV dizisi izlerken bazı sahnelerde gözlerimizden yaşlar akarken başka birinin kahkaha atarak karşılaması gibi durumlarda buna en büyük örnektir. Biz yetişkinler için bile bu denli aktif bir özdeşim içerisindeyken çocuklar için bu durum hayati bir önem taşımaktadır. Çocuklar bu süreçte kim olacağını, büyüyünce ne olacağına ve kime benzeyeceğine dair gelişim sürecini tamamlamamıştır. Bu dönemde ilk özdeşim yapacağı kişiler anne-babasıdır.

Çocuklar bu dönemde kendi içsel duygularını dayandıracak bir figür bulamazsa bu boşluğu farklı şekillerde doldurmaya çalışacaktır. Masal terapisi eğitimi işte bu noktada çok önemlidir. Çocuğun hangi masal kahramanıyla kendini özdeştirdiğini hangi karakterle duygularının bir olduğunu anlamak için iyi bir yöntem olarak kullanılır.

Bu süreçte bir diğer önemli konu da çocuğa en iyi şekilde fayda sağlamak için uzmanın masal anlatıcılığı ve masal birikimi olarak kendini geliştirmiş olması mühimdir. Aksi takdirde masalların etkin bir şekilde iyileştirici olması önemini yitirebilir.

Eğer ebeveynseniz ve masal terapisi ile ilgileniyorsanız o halde çocuğunuzun hangi masalı benimsediği ve hangi masalı tekrar okumanızı istediğine dikkat ediniz. Bu size güzel bir yol göstericidir. Böylelikle çocuğunuzun seçimleri ve aynı masalı dinlemek istemesi ile size ne anlatıyor rahatlıkla görebilirsiniz.

 

Masalların gücüyle çocukları iyileştirmeniz dileği ile,

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.