Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2389.9
  • BIST
    10231.95
  • BTC
    59094.94$

MASA KIRILMADAN ÖNCE

06 Mart 2023, Pazartesi 01:27

17-21 Şubat arasında 45 ilde araştırma yapan ORC depremin seçmen oyuna etkisini ortaya koyan anket sonucunu  6’lı masanın dağıldığı günün sabahında kamuoyu ile paylaştı.

Bahsi geçen ankette Ak Partinin oyları Ocak ayına göre 1.1 puan düşüşle 29.1’e gerilerken, MHP’nin oylarının aynı dönem içerisinde çok daha gerilediği görüldü.

Her ankette bir yanılma payının olduğunu anket şirketleri baştan söyler ayrıca meraklıları da bunu bilir. Böyle olmasına böylede Ak Partinin oylarında bir miktar, MHP’nin oylarında baraj altı seviyesine  gerilemesi  olabilir miydi acaba?

Olmaması gerekir ama ORC Milliyetçi Hareket Partisine tavrı olan bir araştırma şirketi. Öteden beri var olan bu tavrın şirketin yaptığı anket  sonuçlarına yansımasıda kuvvetli bir ihtimal. O ankette MHP’nin aylarındaki önemli gerileme bu ihtimali insanın aklına getiriyor ister, istemez.

MHP’ye tavırlı ORC, Ak Partiye az mı tavırlı? Pek farklı değil. Ak Partinin iktidarda olması, halkın hala umut olarak görmeye devam ettiği tek parti olması, yumuşatıcı bir faktör olmuş, olmalı.  Değilse, her iki partide daha çok abalı yapılırdı kolay bir biçimde.

17-21 Şubat arasında 45 ilde araştırma yapan ORC’nin anketinde Millet İttifakının oyları  14.1 puan önde görülüyor.

Bunun akıllara zayi bir sonuç olduğunu söylemek lazım.

Ankette bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusunun sonuçları da şöyle.

Ak Parti yüzde 29.1,

CHP yüzde 23.5,

İyi Parti yüzde 19.5,

MHP yüzde 5,4,

Gelecek Partisi yüzde 2.5,

Deva Partisi Partisi yüzde 2.3,

Zafer Partisi yüzde 2,

TDP yüzde  1.8,

BBP yüzde 1.5,

Memleket Partisi yüzde 1.3,

Yeniden Refah Partisi yüzde 1,3,

Diğer yüzde 2.

Millet İttifakı bu sonuçlara göre ORC tarafından, 14.1 puan önde olmuş oluyor.

Bu sonuçların doğruya yakın sonuçlar olması ihtimali bile yok denecek kadar zayıf. Öyle ama muhalefet  partileri bu sonuçlardan keyif alabiliyor. Hatta kendilerinin oylarının daha çok olduğu halde araştırma şirketlerinin bunu görmezden geldiklerini ve kasıtlı davrandıklarını söyleyebiliyorlar.

 Kurulan ittifak masalarında da pazarlıklar yüksek perdeden yapılıyor ayağı kırılan ve kırılmayan masalarda. “Bizim oyumuz  yüksek. Bizim daha fazla olmalı” çıkışları esas alınıyor.

 1.5 yıldır milletin gündemini meşgul eden 6’lı masanın en güçlü ayaklarından birisinin kırılmış olmasının sebeplerinden biriside bu olmuş olmalı, henüz vuzuha kavuşmayan ve belki de kavuşması yıllarca sürecek olan sair güçlü sebeplerle birlikte.

ORC’ye bakılırsa CHP’nin oyları yüzde 23.5, İyi Partinin oyları ise yüzde 19.5.

Sonuçlar birbirine yakın ve masa şartlarında adil değil.

Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde bu iki partinin eşit söz hakkına sahip olmaları gerekmiyor mu? Küçüklerin ayarlanması yetiyor mu?

Bu arada reel de değil ama bahsi geçen ankette masanın diğer partilerinin oy toplamı yüzde 5  etmiyor.

Sonuçta masada küçüklere çok  bağış yaparak kafa kola alan taraf Cumhurbaşkanı adaylığını kabul ettirince hazır bekleyen masa dağıldı.  Sair güçlü taraflar mutlu.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.