Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2413.5
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63457.79$

Kutlu Düğün Gecesi

10 Aralık 2022, Cumartesi 00:42

2008 yılından bu yana her yıl UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Mevlevî Sema Törenleri, Hazreti Mevlânâ’nın daha doğru anlaşılması ve anlatılması maksadıyla 07-17 Aralık tarihleri arasında “Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” (Şeb-i Arûs) kapsamında düzenleniyor.

Bu yılda Konya’nın ev sahipliği yaptığı programda kutlu günler halkında katılımıyla gerçekleşiyor. Şeb-i Arus, Düğün Gecesi, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlâna, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için Düğün Gecesi olarak adlandırılır.

Rumi'nin ölüm yıl dönümüne denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus olarak anılıyor. Başta Konya halkı olmak üzere farklı şehir ve ülkelerden gelen insanlar Düğün Gecesi’nde Hazreti Mevlana’yı anarak tasavvufa gönül kapılarını açıyor.

Büyük düşünür, mutasavvıf adamı Hazreti Mevlana’nın 7 öğüdü hayatımıza yol göstersin;

1-Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

2- Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

3- Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

4- Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

5- Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

6- Hoşgörülülükte deniz gibi ol.

7- Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.

Bu öğütler Hazreti Mevlana’nın bizlere bıraktığı mirasıdır.

Onu anlamak ve yaşamak farklı bir boyuttur. İnsanı sever, ilahi aşka yakınlaşır. Yine Hazreti Mevlana’nın bir sözü vardır; “Yaşadığım müddetçe ben Kur’ân’ın kölesiyim! Ben Muhammed Muhtâr -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in yolunun toprağıyım, tozuyum…”

Müteakip mısralarında ise; bu tarifin dışındaki her türlü tavsiften bîzâr ve şikâyetçi olduğunu, kendisine yakıştırılmak istenen bütün başka sıfatları reddettiğini ilan etmiştir. Peki Mevlâna nasıl Mevlana oldu?

Mevlânâ Hazretleri, Konya’da kırk yaşlarında iken Şems ile görüşmüştü. Kendisi bu karşılaşmadan önceki hâliyle ikinci bir Gazâlî olarak nitelendirilebilir. Yûnus Emre Hazretleri, Mevlânâ Hazretleri’nden şöyle bahseder: Mevlânâ Hudâvendigâr, bize nazar kılalı, onun görklü nazarı, gönlümüz aynasıdır!..

Mevlânâ Hazretleri, önceki devresinde sırf bir fakih idi, hukukçu idi, müderris idi. Çok talebeleri vardı. Varlıklı ve mülk sahibi bir insandı. O, Şems’le görüşmesinden sonra daha âlim bir fakih, daha değişik bir hukukçu olmadı. Zâhirî ilmi değişmedi. Bunları çok aştı.

Allah'ın rahmeti, mağfireti ve bereketi onun üzerine olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.