Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2396.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61133$

Konya depremi…

11 Şubat 2023, Cumartesi 00:04

Tüm Türkiye gibi Konya’da deprem bölgesindeki vatandaşlarımız için ağlarken, Konya’da meydana gelen deprem korkuttu. 2.8 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem gece sabaha karşı yaşanmış. Birçok insanın haberi bile olmadı. Hissedenler ise yakınlarını panik yapmamak için aramadı.

Sabah mesainin başlaması ile depremin yaşandığını öğrenenler oldu. Ve korku büyüdü. Korku büyüdü diyorum çünkü, köylere göç edeceğini söyleyenler oldu.

Konya’da olası bir deprem de, Allah korusun bütün evler kağıt gibi yıkılır. Enkaz yığınına döneriz. 10 İldeki depremden daha büyük bir yıkım olur. Neden böyle söylüyorum! Çünkü, Konya’nın altı kum. Yani çevre illerdeki depremlerin bile sarsıntısını çok büyük hisseden bir coğrafyaya sahibiz. Düşünün, Konya merkezli bir depremi o zaman yıkıntısı daha büyük olur. Sadece son depremi hatırlayalım. Meram’ın köylerinde yaşanan yıkımı göz önüne alalım.

O sallantıda bile çok sayıda yıkım oldu. Tek tesellimiz can kaybının olmaması oldu. Akşehir, Ilgın, Doğanhisar üzerinde bulunan ve Selçuklu’nun bir kısmı ile Meram’ın bir kısmını kapsayan fay hattının ne kadar büyük bir yıkıma neden olacağını kestirmek mümkün.

Allah korusun Konya’da bir deprem olması halinde ölü sayısının oldukça fazla olacağını da söyleyebiliriz. Müneccim değiliz fakat, bilim insanları ve deprem uzmanlarının söylediklerine bakarak konuşuyoruz.

Bunun için alınması gereken tedbirlerin bir an önce alınması ve olayı bir deprem de yaşanabilecek yıkımların önüne geçmemiz gerekir. Şimdiden çalışmalara imza atarak, ilk önce İnşaat Mühendisleri Odasının söylediği işlemle işe başlamak gerekir.

Bütün evlerin sağlamlığı kontrol edilmeli. Çok sağlam olanlara bir numara verilmeli. Az sağlam olanlara iki denilmeli. Sağlam olmayanlara ise kırmızı boya sürülmeli. Yani bu evlerin hemen yıkılıp yeniden yapılması sağlanmalı. Hemen ardından da 2 numaraya geçilmeli. Yeni yapılacak evler için çok kat ruhsatı verilmemeli. Az katkı binalar yapılması teşvik edilmeli.

Belediyelerin bu konuda daha hassas davranacaklarını ümit ediyorum.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hidayet
    15-02-2023 19:15

    Ozalkent binaları sağlıklı mı acaba

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.