Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2396.7
  • BIST
    10244.34
  • BTC
    61182.97$

KİŞİSEL ÖĞRENME BİÇİMİMİZ

13 Aralık 2021, Pazartesi 09:30

Biz insanlar yaşamlarımız boyunca öğrenmeye devam ederiz. Bu öğrenme küçüklükten başlayarak yetişkinliğe kadar devam eder. Yaşamı anlamak için farklı öğrenme yolları vardır. Bazı öğrenme yolları daha kolayken bazıları ise oldukça zor olabilir. Tabi bu durum bireylerin yapısı ile alakalı olan bir durumdur.

Öğrenme stilimiz duygusal tercihlerimize göre gruplandırılır. Baskın öğrenme stilimizi ne kadar erken keşfedersek o kadar başarılı oluruz. Çabuk öğreniriz ve öğrenmekten keyif alırız. Dilerseniz farklı öğrenme stillerini birlikte inceleyelim:

Kan grubunuzu biliyor musunuz?

Bilmiyorsanız bile, öğrenmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Kan grubunuzun sizin için yaşamsal önemi var. Kan grubunuz kadar önemli olan öğrenme stilinizi bilmeniz de yaşamınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Çünkü öğrenme stilinizi bilmek, size anlamsız gelen pek çok davranışınıza anlam katacaktır. Öğrenme stiliniz, sizin kan grubunuz gibi doğuştan var olan ve sizin yaşamınıza çok derin etkileri olan özeliğinizdir. Öğrenme stiliniz, yaşam boyu değişmez ama yaşamınızı değiştirir.

İnsanların öğrenme kapasiteleri birbirinden farklıdır. Tek bir tane öğrenme stili yoktur. Farklı öğrenme stillerinin olması sayesinde daha kolay bir öğrenme sağlanır.

Öğrenme stillerinin içeriklerini inceleyerek bu stilleri daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

Öğrenme Stilleri Nelerdir?

- Kinestetik Öğrenme

-Dokunsal Öğrenme

- Görsel Öğrenme

- İşitsel Öğrenme

KİNESTETİK ÖĞRENME STİLİNE SAHİP İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ

Bu öğrenme stili fiziksel aktiviteye dayalı bir öğrenmedir. Bu öğrenme yöntemine yatkın olanların dans ve sahne sanatlarında başarılı olması beklenen bir durumdur. Yarışmalardan ve maceradan hoşlanır, zorluklara meydan okur. Koşma, sıçrama vb. eylemlerden hoşlanır. Sınıfta yerlerinde duramazlar.

Problem çözme yolları:

Harekete geçer, daha sonra da sonuçlara bakarak plan yapar, problemleri güç kullanarak (fiziksel olarak) çözmeye çalışır. Önemli ölçüde bedensel çaba gerektiren çözümler arar.

En iyi öğrenme yolları:

Canlandırma, taklit yaparak, gezerek ve performansa dayalı öğrenmeyle daha iyi öğrenir.

Okuldaki güçlükleri:

Okunaklı el yazısına sahip değildir. Uzun süre oturamaz, dikkati dağınıktır. Kelimeleri doğru okuma ve kullanmada sıkıntı yaşar, duyulan görülen ve yapılan şeyleri hatırlamakta zorlanır.

Ders çalışırken ya da öğrenirken nelere dikkat etmelidir:

Konularla ilgili deneyler yapmak ya da konularla ilgili mekânları gezmek ve incelemek öğrenmeyi destekler. Eğer böyle bir imkân yoksa ders çalışırken hareketli bir şekilde konuları tekrarlamak kullanabilecekleri diğer bir yöntemdir.

DOKUNSAL ÖĞRENME STİLİNE SAHİP İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ

Uygulayarak, dokunarak veya sürece dâhil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hâkim insanlara daha fazla hitap eder.

Ders çalışırken ya da öğrenirken nelere dikkat etmelidir:

Hareket olarak çok fazla kısıtlanmaktan hoşlanmadıkları için ders çalışma esnasında hareket etmelerine müsaade edilirse daha verimli olur. Örneğin, okuması gereken bir metni odada volta atarak okumasında bir sakınca görülmez. Bir işle meşgul olurken bile küçük eşyalarla oynamayı sevdikleri için eğitici materyallerle (oyun hamuru, yapboz vb.) desteklenmeleri faydalı olur. Görsel ve işitsel mesajları algılamakta zorlanırlar. Ancak yaparak algılarlar. Daha çok ellerini kullanarak öğrenirler.

Dokunsal Öğrenen Çocukların öğrenmelerini ve hatırlamalarını kolaylaştırmak için;

Çalışırken kendi istedikleri yerde ve şekilde çalışmalarına izin verilmelidir. Çalışırken hareket etmeleri kısıtlanmamalıdır. Ellerini kullanabileceği çalışmalar yapılmalıdır. Derse konsantre olabilmeleri için ön sıralarda oturtulmalıdırlar. Bir şeyler anlatacakları zaman ayağa kalkma ve tüm vücudunu kullanarak anlatabilme özgürlüğüne sahip olmalıdırlar.

GÖRSEL ÖĞRENME STİLİNE SAHİP İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ

Görsel öğrenme, isminden de anlaşılacağı gibi görsel materyallerin kullanıldığı bir öğrenme stilidir. Görsel öğrenmede duyusal algılar oldukça güçlüdür.

Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklıktan ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar. Çantaları dolapları her zaman düzenlidir. Yazmayı sevmeseler bile defterlerini düzenli ve itinalı kullanırlar. Görsel sanatlar, edebiyat, yaratıcı yazı çalışmaları ve deneme tarzında yazılmış olan edebi eserler ilgilerini çeker. Okudukları ve yazdıkları metinlerde yazım, noktalama ve diğer dil bilgisi kurallarına duyarlıdırlar.

En İyi Öğrenme Yolları:

Not alarak, liste yaparak, öğrenilecek bilgileri okuyarak, bir gösteriyi izleyerek öğrenir. Kitaplardan video filmlerinden ve basılı materyallerden yararlanır.Harita, poster, şema, grafik, slayt şov, kolaj, resimli dergi ve gazete gibi görsel materyallerle daha kolay öğrenirler ve görsel materyallerle öğrendiklerini kolay hatırlarlar.

Okuma / Çalışma Özellikleri:

Eğlenmek veya dinlenmek için okur, uzun süre çalışamaz, çalışma sırasında sessiz ortam ister, hızlı okur, kelimelerin sesinden ziyade yazılı şeklini hatırlama.

Görseller İçin Verimli Ders Çalışma & Öğrenme Teknikleri

Özetler ve önemli notlar şeklinde çalışmaları verimli olur. Önemli gördükleri bölümleri renkli kalemlerle işaretlediklerinde daha rahat öğrenirler. Şemalardan, sembollerden, şekillerden ve grafiklerden yardım alarak çalışmaları etkili olur.

İŞİTSEL ÖĞRENME STİLİNE SAHİP İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ:

Etkili bir öğrenme stili de işitsel öğrenmedir. Bu öğrenme stilinde kullanılan yöntem ise bilgiyi görmek yerine duymaktır. Yani dersi anlamak için dinlemek gereklidir. Diğer gruplardakilere göre daha konuşkandırlar. Oyunlarını kendi başlarına oynuyor bile olsalar, sanki yanlarında birileri varmış gibi konuşarak oynarlar. Yaşlarına göre daha kapsamlı cümleler kurarlar, kelime dağarcıkları geniştir. Konuşmalarında bir ahenk ve melodi vardır.

Derste kendi kendilerine de olsa konuşurlar. Sessiz okumakta zorluk çekerler; çünkü kulaklarının duymadıklarını anlamakta zorlanırlar. Konuşmaları, jest ve mimikleri taklit edebilirler. Sınıf içerisinde sesten çok rahatsız olurlar. Yabancı dil öğrenmeye yatkındırlar. Konuşma ve dinleme becerileri çok iyidir.

İşitseller İçin Verimli Ders Çalışma & Öğrenme Teknikleri

İşitseller, kendilerine eşlik edecek bir çalışma arkadaşı olduğunda daha etkin öğrenirler. Okuma ve dinleme sırasında ses kaydı alıp tekrar dinlediklerinde, bilgileri etkin bir şekilde hafızalarına kayıt edebilirler. Sesli okuma yöntemi, işitseller için daha verimlidir.

Şimdi bir bakalım isterseniz öğrenme stiliniz hangi gruba dahil?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.