Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR? (1)

17 Kasım 2023, Cuma 00:01

İnsanoğlu yaşamı boyunca gelişime açık bir varlıktır. Bunu biz uzmanlar genel olarak kişisel gelişim olarak adlandırıyoruz. Kişisel gelişim dediğimizde mutlaka bireyler şu soruyu soruyor. Nasıl yani? Nasıl bir gelişim? Bu soruya kişisel gelişim; çok geniş bir kavram ve geniş bir alanı kapsıyor diye cevap verebiliriz. Kısaca hayat boyu süren öğrenme, gelişim sürecidir.

Kişisel gelişim, insanın kendisini geliştirmeye odaklanmasıdır. Kendini geliştiren insan, dünyaya karşı daha geniş, olumlu bir bakış açısı edinir ve bu da hayatını olumlu yönde etkiler. Kişisel gelişim sayesinde kişisel farkındalığa kavuşmak mümkündür. Kişisel farkındalığa kavuşan bireyler, becerilerini, yeteneklerini geliştirmek için çaba sarf eder. Kişisel gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. İnsanların yeteneklerini ve niteliklerini değerlendirmek, yaşamdaki amaçlarını göz önünde bulundurmak ve potansiyellerini gerçekleştirip en üst seviyeye çıkarmak için hedefler belirlemelerinin bir yoludur. Bu süreç, tüm potansiyelinizi yeniden keşfetmenize ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olur. Kişisel gelişimle elde ettiğiniz kazanımlar sayesinde, en büyük hayallerinizi ve arzularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sizi başarıya ulaştıracak becerilere de sahip olabilirsiniz. Bu sayede hedeflerinize çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Günümüzde maalesef birçok insan kişisel gelişimine önem vermemekte bu da mutsuz ve doyumsuz insanların çoğalmasına neden olmaktadır. Bu insanlar hayatın akışı içinde sürüklenmekte ve karar verememektedir.

“ÇOK MEŞGUL ODUNCU”

Bir zamanlar, çok güçlü bir oduncu bir kereste tüccarından iş istemiş ve işe alınmış. İşin hem ödeme hem de çalışma koşulları çok iyimiş. Bu nedenle, oduncu elinden geleni yapmaya karar vermiş.

Patronu ona bir balta vermiş ve çalışacağı bölgeyi göstermiş.

Oduncu büyük bir gayretle ilk gün tam 18 ağaç keserek getirmiş.

“Tebrikler,” demiş patron, “Çalışmana böyle devam et”

Patronun bu söylediklerinden daha da motive olan oduncu ertesi gün çok daha gayretle çalışmış. Ancak, sadece 15 ağaç kesip getirebilmiş. Bu durumdan biraz mahcup olmuş.

Üçüncü günü bunu telafi edeyim diye gayret etmiş. Ama sadece 10 ağaç kesip getirebilmiş.

Her geçen gün kesip getirdiği ağaç sayısı giderek daha da azalmaya başlamış.

“Gücümde ve kuvvetimde azalma oluyor”, diye düşünmüş oduncu. Ve patronuna giderek özür dilemiş. Çok çalıştığını ama kestiği ağaç sayısının giderek azaldığını söylemiş. Bunun nedenini de tam olarak çözemediğini ifade etmiş.

Patronu, “En son baltanı ne zaman biledin?” diye sormuş.

“Bilemek mi?” diye cevap vermiş oduncu. “Odun kesmekle o kadar çok meşguldüm ki, baltayı bilemek hiç aklıma gelmedi.”

Hayatta her zaman aynı işi yapmakla meşgul olmak veya sadece çok çalışmak başarı için yeterli değildir. Bu zaman içinde arada bir durup, kendinizi geliştirmek ve daha verimli olmak için ne yapmanız gerektiğini de öğrenmek gerekir. Yani arada bir durup, kendi kişisel baltanızı da bilemelisiniz.’’ İşte kişisel gelişimin önemi bu kıssada sevgili dostlar.

Kişisel gelişim; kişinin kendi beceri ve karakterini değerlendirmesi ve daha ileriye taşıması için gerçekleştirdiği konulardır. Kişi potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak ve potansiyelini ortaya koyabilmek için kişisel gelişimini sağlayacak eğitimlere katılmak isteyebilir. Bu süreç kişinin kendine güvenmesini sağlar.

Kişisel gelişim, kişinin günlük rutinlerden farklı olarak kendini daha ileriye götürebilmek için gerçekleştirdiği çabalardır. Kişisel gelişime ihtiyaç duyan kişiler kendinin mevcut durumunu yeterli bulmaz. Bunun için daha iyi bir yere gelmek adına adım atmak ister. Kişi öncelikle mevcut durumunun farkında olmalıdır. Mevcut durumundan kariyer olarak ya da genel kültür olarak daha ileriye gitmesi gerektiğinin farkına varmalıdır.

Kişisel gelişim kişinin kendi çabasıyla olabileceği gibi profesyonel eğitimlere ya da etkinliklere katılmasıyla da gerçekleşebilir. Kişisel gelişimi kişi yeni yetenekler kazanmak ve yeni meslekler edinmek için kullanabilir. Bunun yanında mevcut işinde kendini daha ileriye taşımak için yeni gelişmelere yönelik de eğitim alabilir.

Kişisel gelişim, bireyin gündelik hayatından farklı olarak kendini daha ileriye götürebilmek için gerçekleştirdiği çabalar olmaktadır. Kişisel gelişime ihtiyaç duyan kişiler kendinin mevcut durumunu yeterli bulmaz ve sürekli gelişmeye devam etme çabasında yer almaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.