Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10232.85
  • BTC
    59425.85$

KIRAÇ TOPRAKLAR

12 Ağustos 2022, Cuma 00:01

Araya daha başka güncel yazılar girince, “Tarımda altın yıl” başlıklı yazımızla ilgili tepki niteliğindeki eleştirilere cevabi yazımızda gecikmiş oldu.

Bize yapılan eleştiriler kıraç topraklarda yapılan tarımın kazandırmadığıyla ilgili.

Kıraç tarım ne?

Çoğunlukla bilindiğine inandığımız halde bilmeyenler için söylemiş olalım.

Kıraç tarım, nitelikli topraklarda yapılmayan tarım demek.

Kıraç tarım ekilebildiği halde az verim alınan toprak demek.

Günümüz şartlarında nitelikli ve sulanabilir topraklardan dönüm başı bin 500- 2 ton orasında ürün alınabilirken niteliksiz ve sulanmayan topraklardan(kıraç) bunun yarısı kadar hatta daha da az ürün alınabiliyor. Dolayısıyla daha az kazanıldığı gibi Nisan yağmurlarının yetersiz olması halinde zarar bile edilebiliyor.

Kıraç toprakta tarım, sulu topraklarda yapılan tarıma göre haliyle risk taşır. Riski azaltmak için tarlayı iyileştirmek gerekiyor. Mevsiminde iyi bir nadas ve ikileme gibi. Sonra olumsuz şartlara dayanıklı tohum ve gübre seçimi ve otla zamanında mücadele gibi.

Kıraç topraklarda tarımımın zorluklarını iyi bilenlerden olduğumu düşünürüm.

O toprakların üzerinde doğduk, üzerinde de büyüdük.

Benim ailem, akrabalarım, köylülerim yıllarca kıraç topraklarda tarım yaptı.

E, bende o kıraç topraklar üzerinde yıllarca üretim yaptım.

Hububat ve bakliyat ürünlerinin her çeşidini kıraç topraklara tohum olarak attım. Bazı yıllar çok iyi kazanırken, bazı yıllarda da “ucu ucuna denk” getirebildim.

“Tarımda altın yıl” yazımız üzerine bizi telefonla bulan Sarayön’lü bir çiftçi birisi “Ya arkadaş bu nasıl altın yıl, 60 dönüm kıraçtan yarım kamyon ürün alabildim”” diyor.  Sordum. Tarlası kıraçmış üstelik nadas de değilmiş.

Yine bize telefonla bulan bir başka çiftçi “Ya siz ne diyorsunuz. Biz kazanmadık, kim kazanmış?” derken,  kazananları görmüyordu anlaşılan. Ya da işine öyle gelmiş olmalıydı.

Kıraç topraklar üzerinde tarım yapmakla ilgili fikrimizi öğrenmek istedikleri için, kıraç toprakları söz verdiğimiz üzere yazdık.

Adı üstünde kıraç toprak.

Sen o toprakları nitelikli hale getirmek için çaba göstermezsen o seni tabi ki yorar. Yahu kıraç topraklar üzerinde nadas yapmadan ve her yıl anıza ekime yapmak hangi aklın ürünü olabilir.

Kıraçtan kazanmayanlar bize kızmasın.

Sonra, “Tarımda altın yıl” doğru.

Hem de ne altın.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.