Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2388.3
  • BIST
    10249.96
  • BTC
    58990.3$

KENTSEL DÖNÜŞÜM

18 Ekim 2023, Çarşamba 00:00
Yol, su, elektrik ve kanalizasyon hizmetleri  25-30 yıl öncesine kadar yeni yerleşim birimlerinin temel ihtiyaçları arasında yer alırdı.
Günümüz şehir hayatında yol, su, elektrik ve kanalizasyon hizmetleri kadar şehirlerin yenilenmesi de önemli bir ihtiyaç haline geldi. Son yıllarda yenilenmeye olan ihtiyaç tüm yurtta  olduğu gibi, yaşadığımız şehirde de ziyadesiyle artmış görünüyor. Bazı bölgelerde de söz konusu ihtiyacın vakit kaybetmeden karşılanması gerekiyor.
Kentsel Dönüşüm çalışmaları günümüzde şehirlerin dönüştürülmesi ve yenilenmesini kamu aracılığıyla sağlayan en önemli araç. Gerekli ve değerli. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı, Belediyeci, full şehirci ve farklı kültürlerin insanı Refik Tuzcuoğlu beyin ifadesiyle  “Kentsel Dönüşüm bir şehrin hayata yeniden başlama mücadelesi. İnsana, hayata ve geleceğe tutunma çabası”
Kentsel Dönüşüm çalışmaları bu sebeple tüm şehirlerde sağlıklı ve kaygısız yaşana bilirliği sağlamanın en önemli aracı olarak kabul gördü.
Ülkemizde can ve mal kayıplarına yol açan büyük deprem felaketi  Kentsel Dönüşüm çalışmalarının önemini daha da artırırken, ülkenin her açıdan da en önemli gündem maddesi oldu doğal olarak.
Zamanın birinde “Keşke” dememek için, Kentsel Dönüşüm.
ŞEHİRDE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bizdeki Kentsel Dönüşüm çalışmaları şükür ki, daha çok şehrin dönüştürülmesi  ve yenilenmesi maksatlı yürütülüyor.
Hadisenin bu kısmı da çok önemli.
Şehirde geçmişi eskiye dayanan yapılar söz konusu her şeyden önce. Dün önemli yaşam alanı olan yerler, bugün değil. Tek ya da birkaç katlı konutlar günün ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Yeni ve sağlıklı hayatla da uyumlu değil. Ayrıca bunların çoğu da imarsız olan, kaçak yapılar. Belediyelerin 18 uygulamaları ile imara açılan yerler daha sonra Kentsel Dönüşüm kapsamına alınarak, buralarda modern binalar yapılıyor. Buna bağlı olarak arsa değerleri artarken, konut değerleri de artıyor. Vatandaşlar da daha sağlıklı konutlarda yaşarken, zenginleşiyor da.
Konya merkezde Karatay daha çok da Meram Bölgelerinde bulunan eski yerleşim birimleri Kentsel Dönüşüm kapsamında değerlendirildi. Yeni bir şehir doğdu , Karatay ve Meram’ın bazı bölgelerinde.
ŞÜKRAN MAHALLESİ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Şehrin en eski yerleşim birimlerinin başında gelen ve geçmişi Selçuklulara kadar uzanan Şükran Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm çalışmaları ise daha farklı bir çalışma. Burada tarih gün yüzüne çıkartılırken, şehirde yeni  bir merkez alan da yaratılıyor. 7 Blok, 158 dükkan, 149 ofis ve 307 bağımsız bölümden ibaret olan.
Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmaları 2 milyarlık bir proje. Bu proje Meram Belediyesi tarafından yürütülüyor.
Kentsel Dönüşüm.
Adının çok üstünde bir değer.  

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.