Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

Kendimizi ne kadar tanıyoruz?

06 Ekim 2022, Perşembe 07:05

 Verdiğimiz tepkiler, sevinçlerimiz, hüzünlerimiz her duygunun temeli kendimizi ne kadar iyi tanıdığımızla ilgili. Bizi nelerin mutlu ettiğini bilmezsek mutluluğu aramakla vakit kaybı yaşarız sadece.

Öfkemizi kontrol etmek istiyorsak önce bizi nelerin sinirlendirdiğini bilmemiz gerekmez mi? Sonrasında öfkeyi dizginleyebiliriz ancak.

Günlük hayatımızda tepkilerimizi belirleyen en önemli faktör bastırdığımız onca duygunun patlaması aslında. Farkında bile olmadığımız öfkemizi sessiz sakince, hiç tepki vermeyerek usul usul besliyoruz içimizde bi yerde. Sonra ne mi oluyor? Vaktini bekleyen başrol oyuncumuz “öfkemiz” en ufak yersiz bir olayda sahneye çıkıyor ve gösteriyor kendini. Elbette duygularımızın açığa çıkması oldukça sağlıklı bir durum ama kontrolsüzce çıkan her duygu günü geldiğinde ödetiyor bedelini. Ağlamak, gülmek, öfkelenmek, sevmek bütün bu duygular kontrolü ele aldığımızda anlamlı hale geliyor. Duygularımızın kontrolünü ele almamız için yapmamız gerekende tam olarak bu “kendimizi tanımak”

Kendimizle yüzleşirken hoşgörüyle affedici adımlarla kendimizi keşfederek bu içsel yolculuğumuza çıkmamız gerekiyor. Kendiyle küs kalmış birisinin bir başkasına tahammülünden bahsedebilir miyiz?

Öfkemiz karşımızdakine değil kendi içimizde yarattıklarımıza aslında.Yanlışlarımızı, bizi yanlışa götüren hesaplarımızı affederek kendi öfkemizi, sevincimizi tanıyarak başlayabiliriz.

Önce geçmişi affet, bugününe şükret ve yarın için umut et.. kendimizle barışabildiğimiz zaman sorunların çözümü daha kolay olacaktır.

Kendimizi sevmekle başlar herşey..Sevgiyle kalın

 

Uzman klinik psikolog Özge Şahin

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.