Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2394.1
  • BIST
    10239.55
  • BTC
    61207.6$

KARİYERLİ ÖĞRETMEN

04 Ağustos 2022, Perşembe 00:57

Merak ettim anlamına baktım. TDK bu kariyeri nasıl anlamlandırmış diye! Çok sık duyduğumuz bir kavramı birde kurumun tanımlanma biçimine sorarak öğrenelim dedik. İyiki de bakmışım en azından işin uzmanından öğrenmek elbette daha önem arz eder. Neymiş efendim gündeliğimizde sık sık bizi meşgul eden toplumun hemen her kesiminde dillendirilen bu kariyerin anlamı? Şöyle açıklamış TDK.  

“Kariyer kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır.

  Kariyer, Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.

 TDK’ye göre kariyer kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

- Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık

- Donanımı çok güvenli, polis veya asker taşıma aracı  “                     

Şimdi eğitim camiamızda şu an öğretmenlerimiz harıl harıl video izlemekle veya videoların olumsuzluklarını ve göze hitap eden yanını pek faydasını göremeyenler yasak savmalarla o videoların pdf yayınlarını acaba bir şeyler öğrenebilir miyim kabilinden okumaya-anlamaya çalışarak kendilerini meşgul ediyorlar.600 bin öğretmenin bu yaz döneminde Kasım ayında yapılacak olan ve ederi de önceden belirtilen bir sınava aşamasında kalben ve gönlen rahat olduklarını söylemem mümkün değil. Koskoca bu camiada yıl olarak epey bir mesafe almış ama bugün size bir meslek kanunu çıkardım işte bu kanunla size kariyer imkânı sunuyorum diyerekten sizi bir sınava dâhil etmeye çalışan lakin ekseriye sinin de karşı fikir düşünce geliştirdiği bir ortamda hayatı anlamaya çalışıyoruz. Bir tarafta Öğretmenlik Meslek kanunu diye öğretmen camiasına fikirleri soruldu mu sorulmadı mı? Yâda sendikalardan görüş istendi mi, STK’ lar da işin bir kenarından tuttular mı inanın bilmiyorum, lakin bizde bütün kararlar merkezden oluşturulduğu için bir olup bitti ile en azından medyada öğrendiğimiz kadarı ile tüm yükün altında olan camianın görüşüne göre değil de; bir bakış açısı olarak oluşturulan bir süreçte meclisten 70 puanlı bir başarılı olma yükü öğretmenlerin omzuna havale edildi.

Öğrencilerini sınavla değerlendiren bir öğretmenin sisteme göre şimdi de kendinin sınava dâhil edilmesi pek çok kesimin kalbinde sızıntılar oluşturdu. Mademki yukarıda TDK’nun tanımlamasıyla açıklandığı biçimiyle” Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama,başarı ve uzmanlık”

Diye adlandırılmış öyleyse bu bir tek oturumlu bir sınavla 100 soruyu cevaplandırmakla tamam bu iş oldubitti denecek bir süreç olmasa gerek. Yani uzmanlık mesleğin gerektirdiği uzun aşamalı ve tecrübe ve deneyimlere dayalı olgunlaşması gereken bir süreç en azından ben böyle anlıyorum.

Şimdi neyi nasıl nerden başlayacaksın bende kestiremiyorum. Kendim mesela 43 yıldır hasbelkader öğretmenlik mesleğindeyim. Bunun içinde idarecilik vs dâhil yarıya yarıya diyebilirim. İlk sınav çıktığında yaklaşık 25 yılın içerisindeydim. Yozgat’tan Konya’ya tayinim çıkmış, orada bir Lisede idareci iken beni bir ilçenin ilköğretim okuluna naklen vermişlerdi. O kadar zoruma gitti o kadar etkilendim ki bunu anlatamam o an yaşadığım duyguları bende gözyaşı ile karışmıştı. Okul Müdürlüğü gibi bir görevden uzak bir ilçenin bir ilköğretim okuluna öğretmen olarak başlamak 25 yıldan sonra çok anlamlı değil mi? Neyse asıl işimizin öğretmen olduğu inancıyla bunuda geçiştirdik ve yeniden bismillah dedik. Tam o esnada bu kariyer sınav mınav çıktı. Sayın Hüseyin Çelik Milli Eğitim Bakanı. Sınava açıkçası katılmak benim için içimde tarifi olmayan bir zül addedildi. Niye 25 yılını bu camiaya harcamış birine gir sınava demek bana o gün isteksiz geldi. Katılmadım. Bunun bir diğer sebebi de maddiyat idi. Gidiş geliş yaptığım ilçeye her gün otobüs ve dolmuş parası vererek ulaşmaya çalışıyordum, aldığım ekders buna yetmiyordu ve sınava giriş için cebim de paramda yoktu. Kimseden de istemedim. Sınav müracaat tarihi geçti ama içimde tarifi güç bir hassasiyet ve burkulma oluştu.Ve o günden beri ne zaman ilgili sayın Bakan ekranlara çıksa aklıma giremediğim/girmek istemediğim/girmekte zorlandığım sınav kariyer müracaatı geldi.Velhasıl o günden bugüne 16-17 yıllık bir zaman geçti.Sınava giren arkadaşlar galiba 60 baraj puanını çeşitli alternatiflerle tamamlayarak bir çoğu uzman veya başöğretmen oldu.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.