Konya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2411.9
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63394.32$

Karatay’da değişim!

22 Ağustos 2023, Salı 00:10

Son zamanlarda yatırım yağmuru yapan Karatay Belediyesi, açılışlar temel atma programları ile basının gündeminde olmaya devam ediyor. Neredeyse her hafta bir açılış bir temel atma programının yapıldığı Karatay’da aynı anda ya 3 temel atma ya da 3 açılış yapılıyor. Geçtiğimiz hafta bir açılış programlarına katıldım. Duyduğumda aslında şaşırdığım ama gidip görünce de ‘bu iş tamam’ dediğim bir proje… Konya’nın en büyük kapalı tenis kordu temel atma programı. Tenis pahalı bir spor ve en önemlisi elit insanların oynayabileceği bir spor algısını ortadan kaldıran bir temel atma. Başkan Hasan Kılca ve ekibine büyük ama çok büyük bir teşekkür etmek gerekir. Referans veremediğiniz zaman girmenin mümkün olmadığı ve sonrasında da zaten yok olan bir tenis kortunun artık Karatay’da olması ve tüm Konyalıların faydalanacak olması insanın gururunu okşamıyor değil…

Sadece tenis kordu mu? Hayır. O kadar çok yatırım temel atma oldu, o kadar çok açılış oldu ki, Başkan Hasan Kılca, çıtayı yükseltti. Bazen şu cümleyi kurduğum zamanlar oluyor. ‘Yok artık, bunu da mı yapıyorlar” evet bunu da yapıyorlar.

Adam (Belediye Başkanı Hasan Kılca) Karatay’a fabrika kurdu. Bordür taşı üretiyor. Parklar, okullar, derslikler, yeşil alanlar, piknik alanları bunları saymıyorum bile… Biz gazeteciler ve vatandaşlar nezdinde bu hizmetler zaten belediyelerin asli görevi dediğimiz hizmetler. Fakat yatırım bedellerine baktığımız zaman hiçte küçümsenmeyecek meblalar var. 21 milyon TL’ye park yapılıyor. Bu kolay bir iş değil. Okullara harcanan para zaten dünyanın parası. Saymakla bitiremeyeceğim yatırım listesine sahip olan Karatay’ın geçmişini biliyor olmam ve bugün ile kıyasladığım zaman ne denli değiştiğini de görebiliyorum. Mustafa Özkafa, Mehmet Şen, Mehmet Hançerli… Bu isimleri yad etmesek emeklerine saygısızlık olur. Bunlarla bugünkü Başkanı kıyaslayabilirim. Bir önceki dönem kooperatifçilikten başka çokta hizmeti olmayan Mehmet Hançerli iyi ki, o kooperatifleri kurmuş, bugün yapısal olarak değişim yani insanların istediği gözle görünür değişimin temel taşı oldu inşaatlar. Hiçbir yatırımı küçüksemem. Hepsi büyük yatırımlar yaptı. Bende fazlaca olan milliyetçilik egosu bu şehre hizmet eden herkesten Allah razı olsun. Yaşadığımız şehir gelişiyor. Büyüyor, farkındalık oluşturuyor. 10 yıl önce Mevlana Müzesine gelen bir vatandaşın bu gün gördüğü değişim cümlelerle anlatılabilecek gibi değil.

Sayın Başkan’a mesleki körlük olabileceğini hatırlatmak isterim. Biz gazetecilerde de olan yani sürekli bu işin içinde olunca gözden kaçırdığımız ayrıntılar olabilir. Yazıyı yazan kişi yaptığı hatayı görmez. Bir başkasının okuması gerekir o yazıyı ve hatayı görsün… Siz de yabancı gözlere sahip çıkın ve önerilerini ciddiye alın. Mutlaka yapıyorsunuzdur ama, bunu daha da geliştirin. Selçuklu da, Meram’da oturan hatta başka şehirden gelen insanlara Karatay’ı gezmelerini gördükleri eksikleri iletmelerini isteyin. Gözden kaçırdıklarınız ortaya çıkar ve tamamlamış olursunuz.

Karatay eskiden merkezde bir köydü. Hakikaten köydü. Besicilik yapılan, sebze yetiştiriciliğinin yoğun olduğu, doğalgazın bile gelmeye korktuğu bir köydü. Alt yapı sorunu çözüldü. Caddeler genişledi, besiciler şehrin dışına çıktı. Bahçeli evlerde sebze yetiştiriciliği devam ediyor etmesi de gerekir. Çok katkı binaların yapılması ile o eski harabe cadde üzerinde yıkık evlerde oturanların apartmanlara taşınması ile yaşam kaliteleri arttı. Doğalgaza kavuştular. Dar sokaklar tarih oldu. En fazla eski Konya evinin bulunduğu Karatay artık modern bir kent diyebilirim. Birde şunun altını çizmeden geçmeyeceğim. Başkan Kılca’nın çocuk ve gençlere yaptıkları hakikaten tüm Türkiye’ye örnek olmalı. Örnek olmalı, çünkü bu ilçede yetişen çocukların farklı bir kültür yapısı vardı. Bu kültür yapısı bugün modern bir yapıya dönüşmeye başladı.

Düşünün içerisinde Mevlana gibi bir değeri barındırıyor. Türkiye’nin en büyük hastanelerinden olan Şehir Hastanesi, Adliye binası, üniversitesi olan bir ilçenin de zaten gelişmekten başta çaresi yok. Gelişim ve değişimin ismini tarih Hasan Kılca diye yazacak. Şimdilerde Emniyet Müdürlüğü’nün Karatay’a gelecek olması, yeni cezaevinin Karatay sınırları içinde başka bir bölgeye yapılacak olması gelecekteki değişim hayallerimizin de değişmesine neden olmalı.

Şimdi alternatif geniş ve büyük caddelerin olduğu, Karaman yolunun göbekten eski garaja kadar olan kısmındaki yolun genişletilmesi gibi mengene caddesinin genişlemesi gibi bazı eksikliklerin de giderilmesi ile daha güzel bir kentin oluşmasında önemli bir çalışma olacaktır.

Aksaray’ı Konya’ya bağlayan, Karaman’ı ve daha önemlisi Antalya’yı Konya’ya bağlayan içerisinden durmadan geçiş yapan insanlara güzel bir görsel şölen sunmak adına bu bölgelere de yatırımların ağırlık kazandırılması gerekir.  İnsan sevdiği işte başarılı olurmuş, yaptıklarınızın işinizi sevdiğini göstermiş olduğunu düşünüyorum. Sayın Hasan Kılca’nın Karatay için gelecek 50 hatta 100 yılı programlarını yaptığını düşünüyorum. Planlı bir çalışmanın devamını diler, Başarılarımızın daim olması temenni ederim. Başkan Hasan Kılca…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.