Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2399.7
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    58992.31$

ISTAKOZU BİLİR MİSİNİZ?

12 Temmuz 2023, Çarşamba 00:00

Kırılın ama yenilenin, strese girin ama o stresten kurtulmayı bilin ve yenilenerek yolunuza devam edin. Kırılmak ve strese girmek, insanın gelişimi ve büyümesine bir araçtır. Bu iki unsur, yaşanmışlıktır ve sana, yaşadığın hayata, doğru veya yanlış, iyi veya kötü fark etmez, her durumuyla değer katar ve hayatını, bunlarla mücadele ederken, yenilenerek doğruyu bulup, değerli kılarsın. 

Hayat hep ileri akar, düne dönmez, dün dünde kaldı, yaşadığınız kırılganlık, stres gibi. Gün her sabah yenileniyor, alacakaranlıktan kurtulup yeni umutlara yer veriyor. Kırılmak, sizi kırılması zor, yenilenmeye gelişmeye engel bir kabuğun içine hapseder. Ya unutun, ya yok sayın, ya da içine hapsolduğunuz stres kabuğunu kırın. Kıramıyorsanız, o kabuğu terk etmeye başlayın. Siz bir insansınız, bir ıstakoz kadar olamıyor musunuz? Istakozu bilir misiniz? Istakoz, büyüdükçe, geliştikçe kabuğu da mı gelişiyor zannediyorsunuz?

Istakoz; sert bir kabuğun içinde yaşar. Yani, dış yüzeyini çevreleyen, sert bir cisimle kaplıdır İşte ıstakoz, o sert kabuğun içinde yaşayan, narin, yumuşak bir hayvandır. Peki, bu genişlemeyen sert kabuğun içerisinde, sürekli gelişim halinde olan ıstakoz nasıl büyüyüp gelişiyor? Büyüdükçe aynı oranda o sert kabuğu da mı genişliyor? Hayır, ıstakoz büyürken kabuk hep aynı kalıyor ve onu sıkıştırıyor. Her geçen zaman ıstakoz kendini bir basınç altında rahatsız hissediyor. Istakozun gelişmesi ve büyümesi için bu büyümeyen, genişlemeyen dış kabuğundan kurtulması, yenilenmesi gerekiyor. Kendini, diğer balıkların avlamasından koruyacak bir kayalığın arasına gizleyerek, bu kabuğundan çıkıyor ve kendine yeni bir kabuk üretiyor. Zamanla, büyüdükçe, kabuk rahatsızlık verdikçe aynı süreci tekrar yaşıyor, tekrar kayanın altına giriyor. Istakoz bunu hep yapıyor, yani hep yenilenme halini yaşıyor.

Istakozun büyümesine, gelişmesine imkân sağlayan tetikleyici unsur, onun “rahatsızlık” duymasından kaynaklanmaktadır. Yani ona rahatsızlık veren, onun gelişimini etkileyen dış kabuğudur. 

Aynı şey farklı bir örnekle insanlar için de geçerli değil mi? Gelişme çağındaki insanların giydikleri bir ayakkabı bir sonraki sene ayağına dar gelince rahatsız olması, acı vermesi ve onu bırakıp yenisini alması gibi.

Peki, stres insana nasıl kabuk oluşturur? Stres imkânsızlık gibi görünen veya yapamadığınız, başaramadığınız bir konu yüzünden olumlu düşünememe, yönetememe gibi eğilimler oluşturarak durumu yönetememe ve mücadele edememenin ortaya koyduğu rahatsızlık vardır. Siz buna, ister etrafınıza duvar örme deyin, ister kabuk bağlama.

Burada iki şeyin önemi ortaya çıkıyor. Rahatsızlıktan kaynaklanan stres ve yenilenme. Rahatsızlık stresi getirir, stres de akıllı olan insan için yenilenmesi gerektiğini ortaya koyar.

Peki, hayatın bazı zorlukları karşısında strese giren insanın acilen doktora gitmesi mi, yoksa yenilenmeyle o stresten kurtulmanın yolunu mu araması gerekir? Tabii ki tıbbı inkâr etmemek gerekir ama o ıstakozların doktorları olsaydı, yaşadıkları rahatsız edici unsur karşısında strese girip ilaçla mı tedavi olacaklardı? İşte o zaman asla büyüyemeyeceklerdi. Çünkü bu rahatsız edici durum ve stres durumunda doktora gidecek, doktor da ilaç tedavisi uygulayacak ve antideprasanlarla rahatlayacak, kabuğunu çıkartıp atmayacak ve yenilenmeyi düşünmeyecekti. 

İşte insanoğlu içinde bu kural geçerlidir. Belki insanın destek alması gerekir ama antideprasan değil. Peki, ne yapması gerekir derseniz, o stresi oluşturan bağımlılıktan kurtulmak ve stresin çaresinin yenilenme ve kabuğundan sıyrılması gerektiğini anlaması gerektiğini, stresli zamanların büyümenin, gelişmenin bir işareti olduğunun farkına varması ve yenilenmesi gerektiğini anlaması gerekir. Eğer insan, zorlukları biliyorsa ve o zorlukları en uygun şekilde idare edebilirse, o zorluklar, onun gelişmesini ve büyümesine yol açar, yaşadığı stresi atlatmasına yardımcı olur ve onlardan aldığı dersle yenilenir, büyür ve gelişir.

Unutmayın; hayatınızın en üzücü anı, en stresli anı şuan olabilir ama hayat hep aynı değil. Ama hep aynı olmaması da tabii ki sizin elinizde. O da, rahatsızlık veren ve hayatınızı olumsuzlaştıran stresten kurtulmanızla gerçekleşir. Rahatsızlık veren stresten kurtulmak için de ıstakoz örneği gibi kabuğunuzdan sıyrılın ve yenilenmeye başlayın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.