Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

İnsanda gebelik niçin ris

10 Mayıs 2016, Salı 08:31

 

    Gebelikte beklenen annenin 9 aylık bir gebelik sürecinden sonra sağlıklı bir bebeğin zamanında doğmasıdır. Anne baba ve yakınları tarafından çocuğun cinsiyeti ve kime benzeyeceği en çok merak edilen durumdur.

Baslangıçta kız olursa isim şu olacak erkek olursa isim bu olacak ya da kaynananın veya kayınbabanın adı konacak ya da konmayacak çok konuşulan konulardır. Doğum zamanı heyacanla beklenen bir gündür. Cinsiyetine göre bebek malzemeleriyle dolu valiz ya da valizler hazırlanarak hastaneye düğüne gidilir gibi gidilir.

  Tıbbı açıdan baktığımız zaman bizi neler beklemektedir; gebelikler her zaman mutlu sonla bitmeyebilir. Dünyada her yıl 530 bin gebe kadın doğum sonu kanamadan yaşamını yitirmektedir.

Günlük dünyada 1452 gebe annenin kaybedilmesi demektir. Bu sayı her gün 3 uçak düşmesine yakın insan kaybı anlamındadır. Preeklampsi dediğimiz gebenın hipertansif hastalığına bağlı anne kaybı senelik dünya genelindeki sayı 50 bindir. Sekel gelişenlerin sayısı ise belli değildir. Bunların dışında  amnion mayi embolisi ya da pulmoner emboli  (akciğere pıhtı atması).çoğu zaman öngörüsü olmadan gelişebilmekte ve geliştiği zamanda %80 oranında ölümcül olmaktadır.

 Gebeliklerde %10 erken doğum,%10 sularının erken gelmesi,%5 gelişme geriliği,%3 oranında doğumsal sakatlıklar gelişmesi söz konusudur. Hiç bir canlı türünde gebeliğe bağlı bu kadar çok proplemlerin görülmesi söz konusu değildir.

   İnsan gebeliğinde bu kadar çok bir kısmında da hayati riski olan proplemlerin bulunmasının sebebi insandaki beyin gelişimiyle ilgilidir. İnsan türünde diğer canlılara göre beyin kapasitesi artmıştır. Diğer bütün türlerden daha ileri ve gelişmiş bir beyin yapısı için gerekli oksijen ve besinleri sağlamak amacıyla insan plasentası maternal (anneye ait)dokuların içine daha derine gömülmüştür.

 İnsan türüne özgü  üreme ve türün devamlılığının sağlanması  riskli bir iştir ve bu risklerin karşılığının bir anlamı olmalıdır. Kanama gibi. Gebeliğin hipertansif hastalığı gibi tablolar insan gebeliğine özgüdür. Canlılar aleminde türün devamlılığı açısından bakıldığında bunun önemli bir anlamı vardır.

 İnsan olabilmek için insana özgü plasenta yapısı gerekir. İnsana özgü plasenta oluşumu anne için riskler taşır. Anneliğin neden kutsal olduğunun bir cevabı da budur. Plasenta oluşumu karmaşık bir mekanizmadır. Her şey yolunda giderse sağlıklı bir gebelik elde edilir. Plasenta oluşumunda proplemler ortaya çıkarsa  anne ve bebek açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

   En iyi tıbbi imkânların olduğu Avrupa ve Birleşik Amerika’da bile anne ölümü oranı belli bir seviyenin altına düşürülememiştir.  İnsan neslinin devamlılığını üstlenmiş olan annelerimiz kendi hayatları pahasına bu görevlerini devam ettirmektedirler.

 Toplumun, gebeliğin riskleri konusunda bilgilendirilmesi gebelerde takip ve bakım oranını artıracaktır. Bunun da anne ve bebek sağlığı açısından önemi büyüktür. 

 

  

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.