Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2421.0
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62130.41$

HPV AŞI PROĞRAMI VE RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMA

12 Mart 2019, Salı 08:31

Rahim ağzı kanseri veya diğer adıyla serviks kanseri tüm dünyada kadınlarda meme kanserinin ardından en sık görülen 2. kanserdir. Koruyucu amaçla uygulanan aşılara son yıllarda serviks kanseri veya rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinen HPV (Human PapillomaVirus) aşısı eklenmiştir. 9-26 yaş arası genç kız ve kadınlara uygulanması planlanan bu aşı kadınlarda sık görülen bir kanser türünün gelişimini önlediğinden aşılama tarihi açısından bir devrim özelliğini taşımaktadır.

Diğer kanser türlerinin aksine rahim ağzı kanseri kalıtsal değildir. Bu kanser türüne Human PapillomaVirus (HPV) adı verilen ve cinsel yolla bulaşan bir virüs neden olmaktadır. Bu virüs rahim ağzı kanserinin yanı sıra, servikaldisplazi olarak adlandırılan kanser öncüsü lezyonlara, başta genital bölge olmak üzere tüm vücuttaki siğillere, ayrıca vajina, vulva ve anüs bölgesi kanserlerine de neden olmaktadır.

 HPV’nin 150’den fazla türü vardır. Bu türlerden 12’si yüksek oranda kanser yapma potansiyeline sahiptir. Rahim ağzı kanseri ve kanser öncüsü lezyonların

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.