Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2387.3
  • BIST
    10272.67
  • BTC
    61666.02$

HİKAYESİ OLAN SEÇİLMİŞLER

24 Nisan 2024, Çarşamba 00:01
70’li yılların ilk yarısı o dönemin siyasi parti ve ileri gelen milletvekilleri ile tanışmaya başladığımız yıllardı.
Onlarca seçim geçti aradan. Süreçte iki bine yakın siyasetçi milletvekili ve senatör olurken, kimileri de bakan oldu. Klasik ama “Kimler geldi, kimler geçti” şehrin siyasi hayatından.
Milletvekilliği ve senatörlük yaptıkları dönemlerde aralarında bir hikayesi olan var mı, var olanların sayısı ne, ne kadar?
Ne kadarı hatırlanabiliyor bugün, geriye bakıldığında?
Hatırlanabilir olmak için, bir hikayenin olması gerekiyor.
Hikayesi olan bildiklerimiz.
CHP’den senatörlük yapan, Çumra’nın banisi siyasetçi Sedat Çumralı.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Senatör Sedat Çumralı, bizatihi Çumra’ymış. Çumra’nın siyaseti, ticareti bu ailenin elindeymiş. Kardeş Rakım Çumralı, Çumra’nın ilk belediye başkanı olurken, ticari faaliyetlere de öncülük yapmış.
CHP milletvekili Mustafa Üstündağ. Siyasette müthiş bir zeka, müthiş bir hatip. Seçim ve Meclis konuşmalarında hakkından gelinemeyen ve rakiplerine “pes” çektiren bir siyasetçi. CHP’de Genel Başkan Vekilliği koltuğuna oturan Seydişehir  Ortakaraviranlı ve  İvriz İlk Öğretim Okulu mezunu bir öğretmen.
Demokrat Partinin Ereğli Belediye Başkanı iken Adalet Partisi’nden Milletvekili seçilen Dr.Faruk Sükan. “Zehir Hafiye” lakaplı efsane İçişleri Bakanı. AP’de iken 41’ler hareketi ile partiden ayrılarak Demokratik Partinin kurucuları arasında yer alan siyasetçi.
İçişleri Bakanı iken Meclis’te, İsmet İnönü’nün bizzat üst aramasını yapan efsane bakan.
Dr.Sükan, Sağlık Bakanlığı ve Başbakan yardımcılığı görevlerinde de bulunmuştu.
Adalet ve Demokratik Partide milletvekilleri yapan öncesinde de Konya Şeker Fabrikasının kurucuları arasında yer alan Bahri Dağdaş sonra Kubilay İmer, Necati Kalaycıoğlu, Özer Ölçmen’de bir şekilde hikayesi olan milletvekilleriydi.
Sonra TRT Genel Müdürlüğü de yapan Şaban Karataş. Ereğli’li Karataş Fazilet Partisi’nden Ankara  milletvekili de seçilmişti. Kendisi Türk Milliyetçiliği fikriyatının teorisyen isimlerindendi.
Siyasete atıldığı ilk dönemlerde Türkiye’nin tek partisi olan CHP’de siyasete başlayan  daha sonra  milletvekili seçilen ve bakanlıklar yapan Dr.Vefa Tanır. Vefa bey CHP’den ayırılarak Güven Partisi’nde, 12 Eylül Darbesinden sonra da Doğru Yol Parti’sinden milletvekili seçilmişti. Çok sayıda bakanlık görevinde bulunan Vefa Tanır, TBMM Başkan vekilliği de yapmıştı.
MHP milletvekilleri İhsan Kabadayı  ile Agah Oktay Güner’de bir şekilde hikayeleri olan Konya milletvekilleri arasında yer alıyor.
Milli Selamet Partisini kuran Necmettin Erbakan. Erbakan, 1973 Genel Seçimlerinden sonra CHP ile ortak hükümet kurmak suretiyle yarım asır ötesini projektör tutan siyasetçi. Bakanlık, başbakanlık yaptı. Erbakan, siyasette bilek güreşine girilmesi güç olanlardan. Kendisi müthiş hikayeler bıraktı geriye.
Milli Selamet Partisi Milletvekilleri konu olunca Akşehirli Şener Battal’ı hatırlıyorum daha çok her nedense. Renkli bir kişilik olduğundan olabilir belki.
Milli Selamet Partisinin ülke siyasetinde belirleyici isimlerinden olan Ali Güneri. Erbakan hocanın sırdaşı Ali Güneri.  Siyasette önemli hikayeleri olan bir siyasi figür.
1983 SEÇİMLERİ SONRASI
Doğal olarak listemizin başında Mehmet Keçeciler bulunuyor. 1977’de başlayan siyasi hayatıyla birlikte Türkiye’nin en çok konuştuğu birkaç siyasetçiden birisi oldu Keçeciler. Belli odaklarca bir siyasetçinin karşısına çıkartılmaması gereken itiraz ve karşı gelmelere rağmen çoğu zaman tek başına direnen ve sonunda kazanan siyasetçi. Yalnız iken güçlü olmasını bilen cesur adam.
Mehmet Keçeciler bakanlıklar yaptı. Partisi ANAP’ın “2 Numaralı adamı” oldu. Onun hikayesi daha başka.
Hikayesi olan seçilmişler arasında ANAP milletvekillerinden  Haydar Koyuncu da bulunmakta
Son 20 yılı bakıldığında da seçim öncesinde isim vermeyelim ama Ak Parti’den geriye hikayesi kalan birkaç siyasetçinin olduğunu görebiliyorsunuz. 
70’den bugüne hikayesi kalan iki bin civarında milletvekili ve senatörden salt bu kadarını hatırlayabiliyor insan. Hadi diyelim biz hatırlamamış olalım ve bu kadar daha çıksın aralarından.
Önemli olan siyasetçilerin okunabilir hikayesinin olması.
Gök kubbede, hoş seda anlayacağınız.
2002 sonrasını unutmadık.
Onu da yazacağız ilk fırsatta.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.