Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2409.3
  • BIST
    10270.25
  • BTC
    65234.07$

Hangi bitki çayları faydalı?

06 Ocak 2024, Cumartesi 00:01
Kış aylarının gelmesiyle artan grip ve soğuk algınlığı şikayetleri hepimizin gündeminde. Bu dönemleri en zararsız atlatmak için sağlıklı beslenmek ön plana çıkıyor. İlaç gibi kimyasal ürünler yerine bitkisel içeriklerle hastalıklara meydan okumak benim için daha doğru. Bu yüzden bitki çayları evlerin vazgeçilmezi olmalı. Çay aslında bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden biridir. Bitkilerin sıcak su ile demlenip, insanların kendilerini daha iyi hissetmek ya da hastalıklarını tedavi etmek için binlerce yıldır kullandıkları yöntemlerden biridir. Peki hangi bitki çayı neye iyi geliyor?
EKİNEZYA
Faydaları: Ekinezya çayı, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmak ve tedaviye yardımcı olmak amacıyla en çok yararlanılan bitkisel ürünlerden biridir. Aynı zamanda uçuk virüsü gibi bazı virüsleri öldürücü etkisi bulunmaktadır.
IHLAMUR
Faydaları: Ihlamur çayı, öksürük şikayetlerinin hafifletilmesinde etkilidir. İltihap giderici, ağrı kesici ve balgam söktürücü özelliği vardır. Soğuk algınlıkları şikayetlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
KUŞBURNU
Faydaları: Kuşburnu çayı, yüksek C vitamini içeriği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda kullanılmaktadır. Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır. Romatizma ve gut gibi gibi inflamatuar hastalıklarda etkilidir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücü ve hafif müshil etkilerinin yanında ödem atıcı etkisi vardır.
LAVANTA
Faydaları: Lavanta çayı, gerginlik, endişe ve uyku sorunlarına iyi gelir. Buna ek olarak hazımsızlık ve iştah kaybında etkilidir. Gaz giderici özelliği vardır.
MELİSA
Faydaları: Melisa çayı, hafif yatıştırıcı etkisi sayesinde sinirsel kaynaklı uyku sorunları, huzursuzluk şikayetlerine iyi gelir.
PAPATYA
Faydaları: Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık ve şişkinlik durumlarında etkilidir. Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar.
REZENE
Faydaları: Rezene çayı, mide ve bağırsak hareketlerini arttırır, gaz ve spazm giderir. Soğuk algınlıklarında boğaz ağrısına iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Emziren annelerde süt miktarını arttırmaktadır.
SARI KANTARON
Faydaları: Sarı kantaron çayı, hafif ve orta derece depresyonda kullanılmaktadır.
SİNAMEKİ
Faydaları: Sinameki çayı, bağırsaktaki hareketi arttırdığı için kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Sinameki yaprakları içerisindeki etkili bileşenleri nedeniyle sık kullanımda bağırsaklarda tahrişe yol açmasının yanı sıra bağırsak tembelliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle mürdüm eriği, incir gibi lif içeriği ve potasyum bakımından zengin laksatif etkili meyveler ile diyete destek sağlanmalıdır.
YEŞİL ÇAY
Faydaları: Yeşil çay, kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Trigliserit ve total kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdır. İdrar artırıcı özelliği sayesinde ödem atıcıdır. Yeşil çay, aynı zamanda kilo vermede ve yağ oranının azalmasında etkili rol oynamaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.