Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2403.4
  • BIST
    10299.64
  • BTC
    64170.8$

GÜZELLİK

15 Temmuz 2023, Cumartesi 00:57

Bu günkü konumuz kadınlarda güzellik algısındaki yıllara göre olan değişimler. İnsan var olduğundan bu ana kadar, dışsal görünüşe önem verme hep olmuştur.

Türkan Şoray, Gülşen Bubikoğlu, Hülya Avşar ve birçoğu. Türkiye’ de güzel dendiğinde hala günümüzde güzelliklerinden söz ettirenlerden birkaç tanesi. Hatta bu güzellikleri gün gelip hangisinin daha güzel olduğu tartışma konusu olmuştur. Esmer mi, sarışın mı, kumral bayan mı? konusu ise başka bir tartışma konusu olmuş. Şehirler bile güzellik tartışmasından nasibini almıştır.

Peki, yıllar içinde güzellik algısı nasıl değişti?

Özellikle 1980’li yıllardaki güzellik algısının kilonun varlık, zenginlik göstergesi iken, günümüzde ise çirkinlik göstergesi haline gelmiştir.  Tv’ deki diziler, filmler ve bilgisayar kullanımının artması ile “0” bedenin güzel olacağı insanlara empoze edilmeye başlanmıştır. Kadınların 2000’li yıllarda başlayan estetik tutkusu ise gün geçtikçe artmış, hatta facia haline gelmiştir.

Özellikle yabancı ünlü yıldızlara benzeme arzusu, ‘0’ beden olma isteği gittikçe kadınlarda önü geçilemez bir hale gelmiştir. Buda günümüz güzellik algısının tek tipleşmesine neden olmuştur. Caddeler yollarda birbirine benzeyen birbirinin aynısı kadınlar, meydana gelmiş, doğallığın yerini abartılı makyaj, estetik ve zayıflık almıştır.  Yaş sınırının 14, 15’e kadar inmesi ise ilginçlerinden bir başka bakış acısıdır. Bu işlemlere ise çok yüksek fiyatlar ödenmektedir.  

Özellikle estetik operasyonlar da merdiven altı yerlerde yaptırıp sağlığından olanlar ise işin traji komik tarafıdır. Bu işin bir yerler de patlayacağı ortada iken, günümüz teknolojik gelişmelerin farklı birçok güzellik aletlerinin gelişmesine yol açtığı ve açacağı ortadadır.

Zaman nasıl değişir, hayatımıza ne kolaylıklar getirir bilinmez ama güzellik algısının daha çok değişeceği gelişeceği ise kesindir.

Bir de sanal güzellik var. Bu da elimizdeki cep telefonlarının içinde bulunan farklı programlardır. Çektiğimiz fotolarımızı bizi biz olmaktan çıkarak farklı görsel efektlerdir. Bunun ucuz ve insan nefsiyi doyuracağı gerçeği merdiven altı yada uzmanlarına verilecek maddi kaybın yanında:

Allah’ın verdiği şekliyle yeniden Allah’ın huzura çıkacağı gerçeğini hatırlatmalı!...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.