Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2411.0
  • BIST
    10272.57
  • BTC
    63178.25$

Güzel sözler söylemek gerek

22 Şubat 2024, Perşembe 00:01
Boş zamanınız mı var? Bu zamanı değerlendirmek isterseniz önemli bir tavsiye de bulunacağım. Bir zamanlar boş boş otururken ruhumun daraldığını hissettim. Sokağa çıkıp dolaştım ve daraltımın geçmediğini görünce yeni arayışlar içerisine girdim.
Uzunca zaman telefonla boş videolar izleyerek geçti. Sonra bir özlü sözler sitesi buldum. Okudukça, kelime dağarcığım genişledi. Okudukça bakış acım değişti. Okudukça ruhumdaki daralma geçti. Ve ben okumaya devam ettim. Şimdi sizlere çok ama çok beğendiğim ve hepimizin aklında kalması gerektiğini düşündüğüm bir yazı.
Güzel, anlamlı ve özlü sözler için Hazreti Süleyman’ın şöyle söylediği rivayet edilir: ‘Bir petekten damla damla sızan bala benzer. İnsan ruhuna tat verir.,
Antik dönem Yunan filozofu Aristo’da; ‘ Sözün en güzeli, söyleyenin doğru olarak söylediği, dinleyenin de yararlandığı sözdür der.
Özlü sözler; insanın yaşamı süresince karşılaştığı acı veya tatlı olayların ruhunda bıraktığı izlerin dışa yansımasıdır. İnsanlık tarihi bize çok sayıda düşünür, bilim insanı, kanaat önderi ve devlet adamlarının özlü sözlerini miras olarak bırakmış bu sözler insanlığa mal olmuştur. Kalbin süzgecinden geçen özlü sözlerin insanlığın ortak malı olması, tüm insanlığın düşüncelerine tercüman olmasından kaynaklanmaktadır.
Günümüze kadar ulaşan bu güzel ve anlamlı sözler, insan yaşamına ışık tutuyor; yetişmekte olan yeni nesillere rehber oluyor. Özlü sözler bir bakıma bilimin ve felsefi düşüncenin de ilgi alanına girmiş, günümüz yazarlarının da her fırsatta kullandığı sözler arasında yer almıştır. Ruhumuzu aydınlatan, içimizi karartmaktan kurtaran, bize cesaret ve mutluluk veren bu anlamlı sözler; insanın yaşamında karşı karşıya kaldığı olaylara felsefi bir bakış açısı getirmektedir.
Türk toplumu olarak; Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Nasrettin Hoca gibi çok sayıda ozan ve şaire sahip olmamız ortak kültürel mirasımıza binlerce özlü söz katmıştır.
Hayatımıza ışık tutan bu anlamlı ve güzel sözleri değişik açılardan ifade ettikleri anlam dikkate alınarak tasnif edebiliriz.
Sevgi, saygı, hoşgörü, merhamet ve adalet gibi insani değerlerimizin önemini vurgulayan özlü sözler yanında, insan yaşamının dönemlerine yönelik de çok sayıda özlü söz dağarcığına sahip bulunmaktayız. Mevlana’nın ‘Hamdım, piştim, yandım, sözüyle; İslam felsefesi düşünürlerinden Bişr-i Hafi’nin ‘ Dün öldü, bugün can veriyor, yarın ise doğmadı. Zamanınızı bu açıdan görün ve faydalı işler yapın, sözü insan yaşamını bütün olarak değerlendiren bir içeriğe sahiptir.
İnsan değerli bir varlıktır. Yüce Allah (C.C) insanı eşref-i mahlukat olarak en güzel biçim ve şekilde yaratmıştır. İnsan; doğar, büyür, gelişir, olgunlaşır ve ölür. Bu yaşam sürecini biz; gelişme, olgunlaşma ve bilgeleşme olarak da tasnif edebiliriz. Gelişme; çocukluk ve gençlik dönemini, olgunlaşma ve yetişkinlik orta yaşı, bilgeleşme ise insanın yaşlılık dönemine karşılık gelmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.