Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2396.7
  • BIST
    10244.34
  • BTC
    61182.97$

GÜNÜMÜZÜN SON MODA CANAVARI: TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

15 Kasım 2022, Salı 00:31

Son zamanların vazgeçilmezi bilgisayarlar, televizyonlar, telefonlar ve uçsuz bucaksız internet ortamı… bilgiye ulaşma noktasında yararları ortada peki ya zararları neler?

Özellikle ergenlik döneminde kişiler arası iletişimi azaltarak kişinin içe kapanmasına sebep olmaktadır. Zamanla sosyal izolasyona neden olan teknoloji bağımlılığı bir süre sonra ifade zorluğu ve iletişim kurmada zorluk çekme gibi etkileri ortaya çıkmaktadır.

Sosyal medyada yazışarak iletişim kurmaya alışan ergenler bir süre sonra daha aktif konuşabilme becerilerini geliştirmekte geride kalıyor. Teknoloji bağımlılığının en büyük zararı belki de özgüveni etkiliyor olmasıdır. Klavye başında çok rahat tartışabilirken yüz yüze geldiklerinde kendini nasıl savunacağını ve nasıl tepki vereceğini bilemiyor ve zamanla sosyal ortamlardan kaçınma davranışı gözleniyor. Çünkü yüz yüze iletişim kurarken oldukça donuk ve özgüveni düşük bireyler ortaya çıkıyor teknoloji canavarının yüzünden. Hayatımıza bu kadar güzel katkısı varken teknolojiyi canavarlaştıran yine bizleriz çünkü sınırı belirleyemiyoruz ya da dengeyi kuramıyoruz.

Ne zaman dikkat etmeliyiz?

-ilk ve en önemli madde işimiz olmadığı halde sadece can sıkıntısından dolayı internette vakit geçirmek

-Günlük rutin işlerimizi yapmamıza engel olmaya başladıysa (örneğin biraz daha telefona bakayım işlerimi birazdan hallederim cümlesi oldukça sinsidir)

-Belirli bir saat internette kalma planı yapıp her defasında o süre sınırı aşılıyorsa

-Uyumadan önce ve en önemlisi uykudan ilk kalktığımız zaman elimiz direk telefona gidiyorsa (bizler güne telefona bakmadan başlarsak dünyanın sonu gelmez önce uykunuzu açmayı güzel bir kahvaltı ile güne başlamayı deneyin, daha sonra sosyal medya hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz?)

-Herhangi bir haber, mesaj ya da arama beklemediğiniz halde sürekli telefon elimizde sosyal medya hesaplarını kontrol halindeysek

-Sürekli bilgisayar, telefon ile ilgilenmekten dolayı göz bozukluğu, bel-boyun-sırt ağrıları ve duruş bozukluklarının ortaya çıkması…

 Teknoloji bağımlılığında en dikkat çeken belirtilerden sadece birkaçı bunlar. Kontrollü internet kullanımı her zaman yararlı ama internette planladığınızdan daha fazla zaman geçirmeye başladıysanız eğer teknoloji bağımlılığı kendini gösteriyor demektir. Sınır koymak ve koyduğumuz sınıra uyum sağlamak yine bizim elimizde. Hayatın her alanında olduğu gibi... Ruh sağlığımız en değerli varlığımız sağlıcakla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.