Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.6
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59822$

GENİŞLEMENİN GETİRDİĞİ İHTİYAÇ

29 Ocak 2024, Pazartesi 00:01

Nüfus artışı yanı sıra sosyal ve ekonomik gerekçeler sebebiyle yerleşim birimlerinde atıl toprakların değerlendirilmesi zorunlu olmakta.

Yeni konut alanları,

Yeni işyerleri,

Yeni sanayi alanları,

Yeni kamu binaları,

Gene içinde bulunulan dönemin şartlarına uygun sağlık-sosyal tesis ihtiyaçları, yönetenleri atıl veya atıl duruma düşmüş  toprakları kullanıma açma noktasında zorlamakta.

Süreçte artan nüfusun konut ihtiyacını karşılayabilmek için yeni mahalleler oluşturuldu önce.

Yeni mahalleler oluşturulurken, bağlar-bahçeler bozuldu mecburen.

Tek katlı çoğu ahşap yeni konutlar yapıldı her yerde.

Eski-yeni yerleşim birimlerinde yapılan tek katlı konutlar zaman içerisinde ihtiyaca cevap veremeyince, aynı yer üzerinde önce iki katlı sonra da çok katlı binalar yapıldı ama bu da yeterli olmadı.

Konut şehirde de, köylerde de günümüzde en zaruri ihtiyaç.

Köylerde evlerin bir kenarında eskiden “Harım” adı verilen, birkaç dönümlük bağ-bahçe olurdu.

O birkaç dönümlük yerlerde sebze üretilirdi. Sebze üretimine elverişli olmayan yerlerde de “Harım”lar, küçük-büyük baş hayvanların açık besi alanları olarak kullanılırdı. Köylerde bugün bu alanlar, ihtiyaca binaen yeni nüfus için konut alanı olarak kullanılıyor.

Artan nüfus karşısında köylerde eskiden ahır olarak kullanılan sağlıksız yapılar ve müştemilatlar bile, günümüzde konuta dönüştürülmüş vaziyette. Bir zamanlar bu şehrin bazı noktalarında da vardı, dar gelirli ailelerin barınma ihtiyacını karşıladığı hayvan ahırlarından bozma yaşam alanları.

Bu yerlerde atlar, eşekler, koyunlar, kuzular, tavuklar bir kenarda, evin halkıda bir kenarda ailece oturur, yer-içer-yatardı.

Dolayısıyla insanların barınma ihtiyacı zaman içerisinde yeni boyutlar kazanırken, zamana uygun yeni konutlar ve yeni yerleşim alanları açılmak zorunda kaldı  mecburen.

Konutta olduğu gibi yeni işyerlerinde de aynı durum söz konusu.

Yeni sanayi alanlarının yapımında da aynı durum söz konusu.

Yeni kamu binalarının yapılmasında aynı durum söz konusu.

Atıl ya da atıl duruma düşmüş alanlar-araziler değerlendirilmezse artan nüfusun ihtiyacını karşılayacak yeni konutlar, yeni işyerleri, sanayi alanları, kamu binaları, sağlık kuruluşları nerde yapılabilir? Göz yüzünde yapılması imkansız olduğuna göre, bu binalar-tesisler-kurumlar milletin malı olan atıl alanlar-araziler üzerinde yapılacaktır.

Atıl alanların ekonomiye kazandırılması ve insanlara fayda hale getirmesi de önemli bir başlık.   

Bu konuyu ilk yazımızda, şehirdeki örnek alanlarla sürdüreceğiz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.