Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2402.8
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59488.26$

GEÇMİŞTE REKTÖRLER

03 Şubat 2023, Cuma 00:00

Üniversiteye ne zaman intisap ettiğini sorduğum değerli bir cerrah akademisyen, 30 yıl kadar önce olduğunu söyledi.

Mevzu bizim kendisiyle ne zaman tanıştığımıza gelince “Aynı yıllardaydı. Gelip sizinle görüşmüştük” dedi.

Sonra da tevazu gösterip bizim gazeteci olarak, üniversitenin çok içinde olduğumuzu, rektör ve diğer üniversite yöneticileri ile sıkı ilişkilerimizin olduğunu falan söyledi.

Mesleğinde yükseldikçe aslı bozulmayan hocanın son cümlesi ise “ O günler başkaydı Ali Rıza bey” oldu.

Hoca alıp götürdü bizi, 30 yıl kadar gerilere.

İyi oldu.

Hatırladık geçmişte yaşananları, hafızamızın el verdiği ölçüde.

Selçuk Üniversitesi’nde yaşanan ekstrem olaylar gelip geçti gözümüzün önünden

Sonra bu üniversitenin rektörlerini hatırladık en ala olanlarından.

Neden üniversite değil de rektörler.

Rektörler, çünkü üniversiteler her ne kadar kamu kurumu niteliğinde kuruluşlar olsalar da, daha çok rektörlerin şahsında vücut buluyor da ondan.  Bizde bu böyle, sevsek de sevmesek de.

30 yılın rektörleri.

Prof.Dr. Erol Güngör,

Prof.Dr.Süleyman Kadayıfçılar,

Prof.Dr.Halil  Cin,

Prof.Dr.Abdurahman Kutlu,

Prof.Dr. Süleyman Okudan,

Prof.Dr.Hakkı Gökbel,

Prof.Dr.Mustafa Şahin,

Prof.Dr. Metin Aksoy.

GÖRDÜKLERİMİZ, YAŞADIKLARIMIZ

Hayranlık duyduğumuz, yakından tanıdığımız ve kimileriyle sırdaş olduğumuz rektörler.

Prof.Dr.Erol Güngör Türkiye’nin alim rektörlerindendi. Büyük fikir adamıydı, mütefekkirdi. Alimdi. Kutup yıldızıydı. Üstün ve çok farklı vasıflara sahip kalpaklı rektör Selçuk Üniversitesini dünya üniversiteleri arasına sokabilecek tek rektördü ama ömrü vefa etmedi.

Prof.Dr.Halil Cin uzun sayılabilecek dönem rektörlük yaptı. Bazen  biraz kırılgan, daha çok da barışık olduğumuz Cin hoca ile bizim kitap yazmaya değer anılarımız oldu. Hoca bize çok güvenirdi. Oturup saatlerce konuştuğumuz olurdu. Bazen bir akşam üstü bazen bir tatil günü kendisi bizi arar, bir araya gelir hoş olan ve olmayan olayları paylaşırdık. O aralar üniversitede güçlü daire başkanları, güçlü dekanlar ve daha başka yöneticiler olurdu. Dekanların her biri en az rektör kadar şöhrete sahipti.

Halil hocanın geçmişinde ülkücülük vardı. MHP’nin efsane lideri Alpaslan Türkeş’e Ankara’da iken danışmanlık yapmıştı. Hocanın O tarafı üniversite çevrelerinde ve şehirde karşılık bulmasını sağladı. Sonra Kenan Evren’in peşine takıldı. 1990’nın başında belediye yönetimi ile ters düşmeye başladı. Bir takım tatsızlıklar oldu. Öte yandan hocanın bazı uygulamalarına aynı ideolojik kökten gelen arkadaşları karşı çıkmaya başladı. Sürgünler ve görevden almalar oldu. Bu arada Tıp Fakültesi’nde yaşananlar ortamı iyiden iyiye gerdi. Bütün bu zamanlarda hocanın şehirde paylaştığı ve konuştuğu insanlardan birisiydik biz. Bu yakınlığımızın bize pahalıya patladığı kimi zamanlarda oldu.

Bir şey daha.. Biz,  Halil Cin hocanın aklına siyaseti sokan insanlardan da birisiydik . DYP’den milletvekili adayı olması için bizden de temas isteyen hoca, biz Ankara’da Vefa Tanır ve Necmettin Cevheri beyle kendisine randevu hazırlamışken, o birkaç saat önce gidip ANAP’la işi pişirmişti.

Kendisiyle ilgili son sözler.. Rektör olarak 10 numara rektördü. Üniversiteyi, üniversite yaptı. Üniversiteyi şehre, ülkeye ve dünyaya açtı. Dünyanın çeşitli ülkelerine mensup fikir adamlarını çok iyi yaptığı çeşitli etkinliklerde şehre getirdi. Selçuk Üniversitesini her bakımdan geliştirdi ve saygın bir üniversite yaptı. Üniversite, onun attığı temeller üzerinde inşa edildi.

Prof.Dr.Abdurahman Kutlu. Abdurahman hoca ile rektör olmadan önce kendisinin yardımcı doçentliği döneminde abi/kardeş olduk. Abi/kardeşliğimiz rektörlüğünün ilk döneminde de ağır aksak devam etti. Az bir zaman sonra hocanın karşısında olan insanlar hocanın yanında yer almaya başladı. Yanında olanlarda karşısında olmaya başladı. Başkaları bizi ilgilendirmiyordu ama bizim vaktinde hocayla zor bela bir araya getirdiğimiz insanların, hoca tarafından itibarlı adam yapılmaları hoş değildi.

Abdurahman beyin rektörlüğüne gelince… Fena rektörlük yapmadı. Konyalı rektörler arasında en iyi rektör olduğu da söylenebilir. Ah.. Bir de kırıp dökmeden ve dağıtmadan yapabilseydi.

Prof.Dr.Süleyman Okudan. Çok özel  ve yerinde  duramayan bir insan. Onunla çok özel anılarımız oldu. İlk tanıştığımız yıllarda kendisi Kızılören’de pratisyen hekimdi. Rektörlüğünün ilk döneminde  aramız iyi iken, ikinci döneminde aramız açıldı. O, dostluklarına ölesiye bağlı ama aynı zamanda dostlarından her şartta onay bekleyen özelliklere sahip bir insan.

Süleyman beyin rektörlüğüne gelince… Fena değildi. Üniversiteyi geliştirebildiği ölçüde geliştirdi.

Prof.Dr.Mustafa Şahin. Kendisiyle Konya’ya geldiği ilk günlerde tanışmıştık. Biz abiydik, o da kardeşti. Rektör oldu ama çok iyi işler çıkardığını söylemek ne kadar doğru olur bilemem. Ondan beklenen Konyalı bir rektör olarak üniversitenin çıtasını her alanda yükseltmesiydi.

Ahh. O günler.

Kıymetli cerrah hocam neler hatırlattın sen böyle bize farkında olmadan.

Bugünlere gelince..

Yok şimdi böyle bir dünya.

Geçmişi hatırlamak bile heyecan veriyor insana.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hasan Doğrusöz
    04-02-2023 06:36

    YAZARIN REKTÖRLERLE İLGİLİ YAZDIĞI SON 4 YAZIYI BİLE OKUSANIZ İÇ DÜNYASINI VE YAZILARINDAKİ TUTARSIZLIĞI GÖRÜRSÜNÜZ…

  • yorum avatar
    S.A
    03-02-2023 15:54

    REKTÖR MUSTAFA ŞAHİN HOCA FETÖYLE MÜCADELE ETTİ YETMEZMİ BUDA İYİ BİR İŞ

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.