Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2411.7
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63196.35$

Geçmiş olsun ülkem…

18 Şubat 2023, Cumartesi 00:40

Şimdi aklımıza geliyor. Birkaç ay sonra unuturuz gibi geliyor. Yaşanan acının büyüklüğü, giden canların sayısı, yıkılan ümitlerin geride bıraktığı enkaz. Ne zaman son moloz yığınları kaldırıldı o zaman unutmaya başlarız.

Yerine yapılacak olan konutlar sonrasında depremin yaşandığı bölgelere geri göçler. İşte biraz da o zaman konuşur, bir sonraki depreme kadar hepsini unuturuz. Balık hafızalıyız. Bu kez travması büyük olduğu için unutmamız zaman alacak ama unutacağız.

Yine müteahhitler çürük evler üretecek, yine belediyeler yeni imar yerleri açmayacak, yine fay hatları üzerinde bina yapımına izin verilecek ve yine yıkılacağız. O zaman aklımıza gelecek ve yine unutacağız. Sosyal medya ve televizyon ekranlarında kısa özetlerle hatırlatılacak deprem gerçeği gelecek nesillere çok iyi anlatılmalı.

Okullarda eğitim müfredatının içerisine acilen afet diye bir ekleme yapılmalı. Ana sınıflar, birinci sınıflardan başlamalı. Okul bitene kadar. Hatta üniversiteye gittiğimiz ilk yıllarda bile afet, deprem, sel baskını gibi orman yangınları hepsi beyinlerimize işletilmeli. İşlenmeli ki, gelecek nesil bu tip felaketlerin sonuçlarının yıkıcı olmaması için bir şeyler öğrenmeli.

Eğitim yerlileşmeli. Dünya’da birçok ülkede milliyetçi ruhu diriltecek dersler veriliyor, afet dersleri de yine zorunlu olarak veriliyor. Biz çocuklarımızı karma eğitimden bile kurtaramadık. İngiltere, Fransa, Almanya kız erkek sınıflarını ayırdı. Türkiye’de bunu yapmaya kalksanız örümcek kafalı olursunuz. İslamcı olursunuz. Şimdi İngiltere bunu kaldırdı, dinci mi, İslamcı mı? Ama bizim ülkemizdeki gericiler sözde aydın geçinen gericiler hemen bir kulp bulurlar. Laiklik elden gidiyor demeye başlarlar. Sakallı insanlara öcü gözüyle bakan insanlar, deprem de sakallı insanların kurtardığı canları görmüştür umarım. Sakallı, bıyıklı, cübbeli, kravatlı, modern ayrımlarını bırakmanın zamanı geldi.

Bu durumdan siyasi rant çıkarmaya çalışanlara da bir cümle söyleyeceğim. Yok olacaksınız. Bu ülkenin geleceğinde hiçbir zaman yer alamayacaksınız. Bugünkü hükümet gitse bile gelecek olan siyasiler sizler değilsiniz.

Geçmiş olsun ülkem…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.