Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2389.9
  • BIST
    10231.95
  • BTC
    59094.94$

GEÇİCİ BİLANÇO

15 Şubat 2023, Çarşamba 00:02

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 10 ili yıkan Kahramanmaraş Depreminin bilançosunu açıkladı.

Bakan bey tarafından açıklanan hasar bilgilerine bakalım.

Önceki gün itibarıyla Deprem Bölgelerinde yer alan yerleşim alanlarında 307 bin 793 binada, 1 milyon 586 bin 901 ev incelendi.

İncelenen bölgelerde 41 bin 791 bina yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı durumda.

Bu bilgiler bölgede 190 bin 172 konut ve işyerinin yıkıldığını gösteriyor.

Depremin en büyük hasar yarattığı Gaziantep’te  10 bin 777 binada toplam 24 bin 687 ev ve iş yeri yıkık ve ağır hasarlı.

Bunlar resmi bilgiler olup, geçici bilanço olarak görülmeli.

Bakanlığın son derece olumsuz şartlar altında, çok önemli bir çalışma gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Deprem Bölgelerinde hasar tespit çalışmaları sürerken , enkaz kaldırma çalışmaları da başlatılmış durumda. Esas bilanço çalışmalar tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kendisini ilgilendiren görev alanlarında bir hayli hızlı hareket ettiği görülüyor.  Şüphesiz ki kayıplar geri gelmeyecek ama  deprem bölgelerinde yeni bir dünyanın ve yeni hayatların bir an önce inşa edilmesi bakımından söz konusu bakanlığın ivedilikle başlattığı çalışmalar bir hayli önemli.

Neden önemli?

Deprem bölgelerinde yaşayan yerli nüfus haklı olarak depremin ilk günlerinden itibaren yurdun çeşitli illerine hızlı bir biçimde çıkış yaptı. Kim olsa, yapar bunu.  Bu durumda yerli nüfusun boşalttığı alanlara civar ülkelerden daha çok insanın gelip yerleşmesi büyük ihtimal. Buna fırsat verilmemeli. Bunun için deprem bölgelerinin çok ivedi bir biçimde yaşamaya uygun alanlar haline getirilmesi gerekiyor. Yaşadıkları şehirlerden ayrılmak zorunda kalan yüz binlerce insanın  cazip şartlarla  şehirlerine geri dönüşlerinin sağlanması gerekiyor. Aksi bir durum fiili toprak kaybı sonucuna sebep olabilir ve bunun zamanla telafi edilmesi de mümkün olmaz.

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı savaşarak kazanılan vatan toprağının deprem sebebiyle terk edilmemesi adına ilk adımı atan bakanlık oldu. Yapılan hasar tespit çalışmalarının bölgeyi kısa sürede yeniden endişeye mahal olmadan yaşanabilir hale getirmesi kaydıyla. 

Bu bir başlangıç olmalı.

Tüm bakanlıklar, tüm devlet kurumları deprem bölgelerinde üzerine düşeni yapmak için vakit kaybetmemeli. Vakit kaybedilmemeli. Toprak ve insan varlığı kaybedilmemeli.

Bu arada gün sorumlu arama günü olarak görülmemeli.

O gün, başka bir gün olmalı.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.