Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2404.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61544.177$

GEBELİKTE YUMURTALIK (OVER) KANSERİ

17 Ocak 2017, Salı 07:31

 

Hamilelikte kanser nadiren görülen ciddi bir komplikasyondur. Her 1000 gebe kadının 1 tanesi kanser hastasıdır. Gebelikte görülen kanserler daha çok genç kadınlarda görülen kanser türleridir. Gebelikte en sık görülen kanser türleri meme, kan, cilt, üreme sistemi kanserleridir.Gebelik, kanser hastalığının seyrini genellikle değiştirmez. Gebelik sözkonusu ise öncelikle şu sorulara yanıt aranmalıdır.

Her  100 gebelikten 2-4 tanesinde yumurtalıkta kitle ile karşılaşılır. Bunların % 90 ı 3-6 ay arasında kaybolur, geri kalan % 10 unda ise kanser, kanama,  patlama riskleri vardır. Yani çoğunlukla gebelikteki yumurtalık kitleleri sorun çıkartmaz. Gebelikte en sık görülen yumurtalık kitleleri basit kistler ve dermoid kist denilen, içinden saç telleri, kemik diş gibi dokuların çıktığı iyi huylu kitlelerdir. Çikolata kistleri, kistadenomlar ve kanserler diğer kitleleri oluştururlar. Gebelikte yumurtalıktaki kitlelerin yalnızca % 5 i kanser olabilir. 

Gebelikte teşhis edilen over tümörlerinin semptomları ağrı, karın şişliği ve intraabdominal kanamaya bağlı gelişen şok olabilir. Çeşitli serilerde, gebelikle beraber giden adneksiyel kitlelerin yaklaşık %30’unda over tümöründen kaynaklanan akut semptomlar sebebiyle acil laparatomi gerekmiştir. Asemptomatikover tümörleri ise ultrasonla, sezeryan esnasında, nadiren de pelvik muayene sırasında teşhis edilir.

Gebelik sırasında, 6 cm’in üzerinde olan, seri ultrason takiplerinde büyüme veya  malin özellikler gösteren, veya semptomatik olan over tümörleri için laparatomi gereklidir. Ancak abortus ve prematür eylem risklerinden dolayı, operasyonun gebeliğin 12 ve 16. haftaları arasında yapılması daha uygundur.

Eğer kitle üçüncü trimesterde saptandıysa doğum olana kadar beklemek mantıklıdır. Overdeki kitle pelvik çıkımı kapatmadıkça hasta vajinal yolla doğuma bırakılabilir. Elektif veya acil sezeryan gerektiği durumlarda overdeki kitle aynı seansta eksize edilebilir. Ca-125 veya alfa fetoprotein seviyeleri gebelik esnasında da yükselebileceğinden bu tümör markerlerinin doğum öncesi bakılması yanlış değerlendirmelere yol açabilir.

Yumurtalık kanseri düşünülen olgularda operasyon şarttır. Yine tercihen en iyi zaman ilk 3 aydan sonraki dönemdir. Hastalıkla yumurtalık çıkartılır, karın zarı (omentum) ve periton biopsilerialınır.

 

Gebelikteki yumurtalık kanserlerinin yaklaşık 1/3 ü germ hücreli tümörlerdir. Bunların içinde de en sık görülenler disgerminom ve immatürteratomdur. Epitelyal tümörlerin görülme oranı % 35-40 tır. Bunlarında yarısından çoğu borderlineover tümörleridir yani düşük malign potansiyelli tümörlerdir.

 

 Operasyon sonrası çok erken evre olgular dışında ve borderline olgular dışında tüm olgularda kemoterapi verilmek zorunluluğu vardır. Gebelikte ilk 3 aydan sonra kemoterapi verilebilir. Tedavinin bebek üzerinde tabi ki gebeliğin haftasına ve ilacın cinsine göre belli bir riski olabilir.

Yumurtalık kanserlerinde verilen ilaçların ilk 3 aydan sonraki dönemde verilmeleri halinde bebek üzerinde yüksek oranda risk taşımadığı bilinmektedir.

 

Yinede gebelikteki yumurtalık kanserlerinde aşağıdaki yollardan biri tercih edilebilir. BUrada karar verirken hastalığı yaygınlığı ve gebeliğin hangi sürede olduğu önemlidir.

-Geniş cerrahi ve gebeliğin sonlandırılması. Özellikle ilk 3 ayda tanı almış veya yaygın hastalığı olanlarda.

-Doğuma kadar takip. Son 3 ayda farkedilmiş, erken evre düşünülen olgularda.

-Gebelik sırasında cerrahi ve kemoterapi.

-Gebelikte sınırlı cerrahi, sonrasında kemoterapi, doğum sonrası tamamlayıcı cerrahi yapılabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.