Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2397.6
  • BIST
    10238.26
  • BTC
    61448.69$

GEBELİKTE BEBEĞE ZARARLI ENFEKSİYONLAR

11 Temmuz 2017, Salı 07:23

Enfeksiyon hastalıkları denilince birçok  hastalık  vardır bu gruba giren, bunlar;  çeşitli bakterilerin, virüslerin, parazitlerin yani mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklardır. Hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyon hastalıklarını gebelik ve bebek sağlığı üzerinde direk etkisi olanlar ve etkisi olmayanlar şeklinde  iki gruba ayırmak mümkündür.

Örneğin hamilelikte en sık görülen enfeksiyonlardan idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, ishal gibi enfeksiyonlar çok şiddetli olmadıkça bebek üzerinden genellikle yan etkisi beklenmeyen ve kendiliğinden veya  antibiyotik tedavisi ile iyileşen enfeksiyonlardır.

 Ancak bazı enfeksiyonlar vardır ki bunlar hamile olmayan bir hasta açısından fazla tehlikesi olmayan ancak hamilelik döneminde geçirildiğinde bebeği ciddi şekilde etkileyebilen enfeksiyonlardır. Örneğin kızamıkçık, toxoplazma, CMV enfeksiyonları, herpes (uçuk), suçiçeği,  genital siğil  hamile olmayan bir hastada çoğunlukla hayati tehlike oluşturmadan atlatılırken;  hamilelik döneminde geçirilmesi bebek açısından ciddi tehlikeler taşır, bebekte çeşitli doğumsal anomalilere neden olabilir. Hepatit B enfeksiyonu hem anne açısından hem de bebeğe geçme riski açısından iki taraflı risk oluşturan bir enfeksiyondur.

Kızamıkçık, kaşıntılı kızarıklık ve ateş yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Erken gebelikte yakalanılması halinde bebekte sağırlık katarakt kalp kusurları ve sinir sistemi kusurlarına yol açabilir. İleri gebelik haftalarında ise doğumsal problemlere yol açmayıp bebekte doğum sonrası enfeksiyon belirtileri görülebilir. En iyi savunma bağışıklanma olup eğer bu hastalığı geçirmediyseniz gebe kalmadan önce bağışıklanma konusunda doktora başvurulmalıdır.Gebelik öncesi bu hastalığı geçirmeyenlerde  aşı yapılması gereklidir.

Suçiçeği,   gebe kadında ciddi rahatsızlıklara yol açabilmekle beraber annedeki gibi bebekte de cilt lezyonlar ve solunum problemleri yaratabilir. Doğum sonrası bebeğe hemen bağışıklık iğnesi yapılmalıdır.

Herpes (uçuk), üreme organlarında ağrılı kabarcıklar ile kendini gösteren cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Yeni doğanda gözlerde ve sinir sisteminde kusurlara yol açabilir. Doğum zamanı yaklaştığında aktif hastalık belirtileri mevcut ise sezaryenle doğum yapma durumu ortaya çıkabilir.

Hepatit B (mikrobik sarılık) ,  karaciğer enfeksiyonu olup anne karnında kan yolu ile veya yeni doğan döneminde temas yolu ile bebeğe bulaşabilir. Teşhis amaçlı kan tahlilleri yapılır. Tanı konulduğu takdirde bebeğe doğum sonrası koruyucu aşı yapılır. Süt ile geçiş olduğu için emzirmek de bebek için risklidir.

Toxoplasma:Parazite bağlı oluşan bir enfeksiyondur.Anneden bebeğe geçerek zarara sebep olabilir.Gözde beyinde sekellere yol açabilir.

Ziko virüs,son zamanlarda gündeme gelen bir enfeksiyondur.Özellikle Brezilya'da etkili olmak üzere Güney Amerika'da görülmeye başlanmıştır.Binlerce bebeğe zarar verdiği düşünülmektedir.Ancak yapılan otopsilerde  beyin dışında etkisi ıspatlanamamıştır. Brezilya'da zarar gören bebeklerin hepsinin sebebinin ziko virüs olduğu yine de tartışmalıdır.

Cinsel bölgede bulunan siğiller ağrılı ve bulaşıcı olup cinsel yolla bulaşırlar. Hamilelikte hızlı gelişme eğiliminde olup hem bulaşma açısından hem de çok büyüyüp bebeğin doğumunu engelleme ihtimali nedeniyle sezaryen ile doğuma neden olabilir.

  Tedavi: Sonuç olarak enfeksiyon hastalıkları gebelik döneminde çok sık rastlanılan hastalıklardır. Rubella (kızamıkçık) ve hepatit taraması gebelik öncesi ya da gebelik öncesi yapılmamışsa gebeliğin başında taranmalıdır. Diğer enfeksiyonlar için tarama şart değildir. Tedavileri de hastalık etkeninin türüne göre ve hastalığın ne zaman geçirildiğine göre, şiddetine göre, bebeğe zarar verme potansiyeline göre çeşitli kriterler  göze alınarak planlanır. Tedavide bazı durumlarda antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ve diğer ilaçlar kullanılabilir, buna fayda-zarar oranına göre karar verilir.

Kısacası; gebelikte geçirilen bazı enfeksiyonlar hem anne hem de bebek için ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle annede belirttiğimiz belirtiler olduğu takdirde  doktorunuza  başvurmanız  gerekir.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.