Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2404.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61544.177$

Gebelik ve Hipertiroidizm

17 Mayıs 2016, Salı 08:44

Hipertiroidizmin gebelikte prevalansı  %0.05-0.2 ‘dir.  Gebelikte hCG artışı ve aktivitesinin kuvvetli olmasına bağlı gebelerin %20'sinde TSH normalin altına inebilir.

 Gebelerde de tiroid işlevlerini belirlemede en değerli test sensitif TSH ölçümüdür. Tanı düşük TSH ve yükselmiş FT4 düzeylerinin saptanması ile konur. Tanıda kuşku varsa tiroid işlev testleri 3-4 haftada bir yinelenir.

Graves hastalığı reprodüktif çağda ve gebelerde en sık rastlanan hipertiroidizm nedenidir. Doğum sonrası relaps ya da klinik seyirde ağırlaşma ortaya çıkar. İlk trimesterden sonra gebelik üstüne olumsuz etkileri daha kuvvetlidir.

 Tedavi edilmeyen hipertiroidizmde %6 oranında anensefali ve imperfore anüs bildirilmiştir. Kontrolsüz hipertiroidizmde düşük doğum ağırlığı riski 9 kat fazladır. Önemli preeklampsi ve konjestif kalp yetmezliğine neden olabilir. Anneden geçen antikorlar nedeniyle yenidoğanda hipertiroidizme neden olabilir.

 Tedavinin temeli biran önce annede ötiroid durumun sağlanmasıdır. FT4 ve FT3 fetüsü hipotiroidizmden korumak için normalin üst sınırında tutulur. İzlemde TSH dikkate alınmamalıdır, çünkü TSH daha geç dönemde normalleşir ve TSH'yı biran önce normale getirmeye çalışmak fetüsü hipotiroidizm riski ile karşı karşıya bırakabilir

Gebelik ve hipotiroidizm:

 Gebelerde kalıcı hipotiroidizm %0.11 görülür. Geçici-subklinik hipotiroidizm oranı %0.19'dur.Hipotroidi ile gebe kalmak çok zordur.Hipotroidi inferitite sebebidir.Çok nadir de olsa tedaviisz gebelikler oluşabilir.

Ancak bu gebeliklerde  bebekte mental retardasyona kadar uzanan yüksek oranda risk bulunur.Bu sebepten dolayı hipotiroidi gebelik öncesi mutlaka tedavi edilmelidir. Genelde tiroidektomi ve RAI tedavisi sonrası görülür ama, spontan-otoimmün hipotiroidiye de rastlanmaktadır.

 Özellikle gebelikten önce tiroid otoantikorları pozitif saptanan kadınlarda daha yüksek oranda hipotiroidizm gelişmektedir. Tedavi edilmezse anne ve fetüs üzerine olumsuz etkileri vardır. 

 Tanıda en değerli test TSH ölçümüdür. Tüm gebelerde birinci trimesterde TSH ölçümü hem anne hem de fetüs üzerindeki olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını engellemede yararlı olacaktır. 

 Sonuç olarak iyot eksikliği olan ülkemizde tüm gebeler yeterli iyot almaları yönünde uyarılmalıdır.

Endemik guatr bölgesinde olduğumuz için birçok anne adayı LT4 süpresyon tedavisi altında olabilir. Bu hastalarda gebe kaldıklarında ilaç tedavisi kesilmemeli ve gerekiyorsa doz gereksinime göre artırılmalıdır ve bu durum hipotiroidizm nedeniyle replasman tedavisi almakta olan hastalar için de geçerlidir.

Yine tüm gebelerde birinci trimesterde TSH ölçümü yapılarak tiroid disfonksiyonu açısından risk altındaki gebeler saptanarak tedavi ve izlemleri planlanmalıdır. Ayrıca tüp bebek tedavisi gören kadınlarda da ilk bakılan testlerden biri tiroid fonksiyon testleridir. Bozuk tiroit fonksiyonu tüp bebek tedavisini başarısızlıkla sonuçlandırabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.