Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

GEBELİK VE EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)

24 Ocak 2017, Salı 07:23

Doğumların 3-4 /1000 i epilepsi hastası kadınlar tarafından gerçekleşmektedir.Gebelik ve çocuk doğurma, epileptik kadınların büyük çoğunluğunda ciddi bir soruna yol açmaz.

 Çocuk sahibi olmak isteyen epileptik kadın, gebelik boyunca nöroloğun ve kadın doğum uzmanının kontrolünde olmalıdır. Günümüzde, artık anne karnında bazı hastalıkların ve anomalilerin tanısı yapılmaktadır. Yani, epileptik annelerin çocuğunda da bir anormallik olursa bu da tespit edilebilir.

İlaç kullanmak gerekiyorsa, kesinlikle kullanılmalıdır. Çünkü ilaç kesilirse büyük nöbet geçirme riski çok fazladır. Nöbetlerin anneye ve bebeğe olan zararı, ilaçlardan çok daha fazladır. İlaç seçerken nörolog doktor, kadın doğum uzmanı ile irtibat halinde olmalı ve ilacın yan etkisini göz önünde bulundurmalı ve de anne, babaya bilgi vermelidir.

Gebelikte ilaç kullanmak bebeklerde % 5 -6 gibi çok düşük oranda anomali yapar. Epilepsili kadınların %90'ından fazlası sağlıklı bebeklere sahip olmaktadır.Normalde anomali riski   %1-2 iken epilepsili gebelerde %4-8 dir. Ölü doğum riski normalden yüksektir.

 Erken doğum, doğumun gecikmesi ve bebeğe oksijen gereksiniminin sağlanamadığı dönemler nedeniyle gelişme geriliği olabilir.Alınan ilaçlara bağlı olarak defektler gelişebilir.Bu genelde birden fazla ilacın  yüksek dozda kullanımında görülür.

Epilepsili bir kadının çocuğunda 1/40 oranında epilepsi görülme riski vardır.Ancak defektler genelde kalıtsal görülen patolojilerdir. Bu amolilerin çoğu da yarık dudak gibi basit ve daha sonradan basit bir estetik operasyonla düzeltilecek anomalilerdir Bunun yanında kalp anomalileri, spina bifida (sinirsel gelişim anomalisi), yüz ve parmak anomalileri görülebilir. Cerrahi girişimle düzeltilebilir.

Epilepsili kadın gebe kaldığında yaklaşık yarısında nöbet sıklığı değişmemesine rağmen    1/3-1/4 oranında nöbetlerinde artış gözlenmekte geri kalanda ise bir azalma gözlenmemektedir.

 Epilepsili kadınlar normal doğum yapabilirler.Alınan bazı antiepileptiklere bağlı olarak yenidoğan döneminde kanama görülme riskine karşı hamileliğin son ayında ve bebeklere ilk 24 saatte K vitamini verilmesi önerilmektedir. Doğum sonrası ilaç dozunun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.