Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2394.1
  • BIST
    10239.55
  • BTC
    61207.6$

GEBELİK VE APANDİSİT

01 Ocak 2019, Salı 10:19

Hamilelikte apandisit ne anlama gelir?

Akut apandisit “apandis” olarak ifade edilen karın içi organın ani bir şekilde iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Apandis, karnın sağ alt kısmında, kalın bağırsağın başlangıç bölgesinde, ortalama 10 cm uzunluğunda kör uç ile sonlanan bir organdır. Özelliği, net bir şekilde bilinmemekte, ancak bağışıklık sisteminin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.

Apandisitin belirtileri nelerdir?

Akut apandisitin erken evresinde, karın bölgesinin orta bölgesinde, göbeğin etrafında devamlı bir ağrı hissi olur. Ağrı ile beraber gelen dışkılama hissiyle hasta dışkılasa bile rahatlamaz. Beraberinde bulantı ve iştahsızlıkta gelişir. Göbek çevresinde başlayan ağrı    6–12 saat sonra karnın sağ alt bölgesine kayar ve buraya yerleşir. Hastanın karın alt bölgesi yani apandisin olduğu bölge çok hassaslaşır. Hasta ağrının artmasına sebep olacak öksürme, zıplama, gülme hareketlerden mümkün oldukça kaçınır.

Hamilelik döneminde neden apandisit tanısını koymak zorlaşır?

Hamilelik esnasında bu tarz problemler, hamilelik ile alakalı olacağından dolayı, apandisit tanısını koymak zorlaşır. Kan tablosunda fark edilen değişimlerde hamileliğe benzeyeceğinden dolayı, tanıyı koymak zorlaştırır.

Tanı koyulurken şüphede kalınırsa nasıl bir yol izlenir?

Hamilelik döneminde apandisit, hamilelik risklerine rastlanacağı gibi, ayırıcı tanıda aynı zamanda yumurtalık torsiyonu, pankreas iltihabı, böbrek taşı ve iltihabı safra kesesi ve safra yolu hastalıkları göz önüne alınmalıdır.

Hamilelik sırasında, apandisit teşhisi her ne kadar zor olsa da, klinik muayene, laboratuar tetkikleri, Karın ultrasonografisi birbirini desteklediği zaman, çok rahat bir şekilde tanı konulabilir. Şüphe edildiği durumlarda MR, hamilelik döneminde güven ile kullanılabilecek görüntüleme sistemidir.

Tedavisi nasıl olur?

Akut apandisitin tedavisi, cerrahi müdahaleler ile apandisi çıkarılması ile tamamlanmaktadır. Yapılan tetkikler neticesinde, teşhisin kesin olduğu tanısına karar kılınması halinde, hamilelik haftası ne olursa olsun, ihtiyaç halinde ameliyat olunması gerekir. Apandisit ile alakalı düşük, erken doğum gibi riskler, daha çok hamilelik ile ilişkilendirdiği için, doktora gitmekte de gecikirler.

Erken teşhisin önemi nedir?

Yapılması gereken tedavinin gecikmesi halinde, apandisit olguların da iltihaplı apandis delinerek, iltihabın karın bölgesinin tamamına yayılması neticesinde, tablo daha da ağırlaşır. Bu sebepten dolayı, alışılmışın dışında görülen şikayetler ile karşılaşıldığı zaman, derhal doktora görünmeli ve yapılan tanının kesinliğinden emin olunana dek, kontrol ve denetim altında kalmak kabul edilmelidir. Elbette ki, kimi zaman doktorlarında tam teşhis yapabilmesi için bir süre detaylı inceleme yapması gerekmektedir. Cerrahi operasyon neticesinde, erken hamilelik dönemlerinde laparoskopik olarak da yapılabilmektedir.

Hamilelik döneminde apandisit ameliyatı olur mu?

Doktorların bir defa apandisit olasılığını düşünmesi halinde, jinekologa veya cerraha giderek, bu ihtimalin ciddi bir değerlendirmesi yapılmalı ve önerilen ameliyatın, hasta açısından mümkün olup olmadığına bakılmalıdır.

Bu konu hakkında ki ön görü; hamilelik döneminde apandisitin ameliyat ile ortadan kaldırılmasının, ameliyat gerçekleşmeden meydana gelebilecek risklerin önüne geçilmesinden daha iyi olmasıdır.

Son 10 yıl içerisinde, medikal teknolojide gerçekleşesen önemli ilerlemeler sayesinde, cerrahi müdahaleler, anahtar deliği veya laparoskopik ameliyatlar ile her iki grup için de çok daha güvenli sayılmaktadır.

Hamileliğin o an için erken bir evresinin, kimi insanlarda hamileliği korumak üzere progesteron veya izoksuprin verilir.

Uygulanan ameliyat esnasında, rahme minimum seviyede dokunulması gerekmektedir.Bu sebepten dolayı, anne adayı iseniz ve apandisit işaretleriniz ve belirtileriniz de bulunuyor ise, bunu netleştirmek amacıyla teşebbüste bulunacak olan doktorunuz ile derhal görüşmeniz gerekmektedir.

Apandist tanısının bir defa konması halinde, eğer doktorunuz öneriyor ise, hastalıklı uzantıyı ortadan kaldırmak amacı ile ameliyat olmak, yapılması gereken en doğru işlem olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.